Koronavírus už aj v Prešove a vo Svidníku

17930x
16. Marec 2020
Pozitívne prípady už aj v Prešovskom kraji 
Koronavírus dorazil aj do okresu Prešov a Svidník 
 
Dnes (pondelok, 16.3.2020) znova zasadal krízový štáb. Premiér Peter Pellegrini oznámil ďalších jedenásť nových pozitívnych prípadov na koronavírus. Celkovo na Slovensku je zaevidovaných už 72 prípadov. 
 
Okres Svidník k dnešnému dňu eviduje už tri prípady, v Prešove je nakazené jedno dieťa. V metropole Šariša doposiaľ odobrali 63 vzoriek. V Giraltovciach je nakazený miestny poslanec Martin Varga. V karanténe je 58 ľudí, ktorí mali kontakt s nakazeným poslancom. V karanténe je aj primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá doma leží so zápalom pľúc. Ťažkosti však už mala pred cestou do Bruselu.
 
Vo Svidníckom okrese sa nákaza vyskytuje v Giraltovciach a v Kapišovej, údajne ide iba o mužov, ktorí boli na lyžovačke v Rakúsku.  Koronavírus bol potvrdený aj v Košiciach, v Sobranciach i v Rožňave. Informácie potvrdil predseda krízového štábu vo Svidníku Jozef Baslár.
 
Krízový štáb dnes zasadal aj na Prešovskom samosprávnom kraji 
 
Dnes doobeda v priestoroch VÚC zasadal krízový štáb. "Chcem vyzvať všetkých občanov Prešovského samosprávneho kraja, aby boli v týchto dňoch disciplinovaní a pristupovali k opatreniam vlády a samosprávy zodpovedne. Nemýľte si prosím karanténu s voľnočasovými aktivitami. Nasledujúce dni majú byť časom, kedy budeme od seba separovaní. Nezľahčujme situáciu a nechoďme von, ak to nie je nevyhnutné. Neprechádzajme sa po sídliskách, a nesmejme sa z tých, ktorí chcú chrániť zdravie nás všetkých a nosia rúška. Buďme my sami príkladom pre ostatných a zostaňme doma," uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Uzatvorené sú už aj hranice s Poľskom, v prevádzke je päť hraničných priechodov.  
 
Ochranné rúška i taxislužby
 
Východniari dnes (v pondelok) už vo väčšine nosili ochranné rúška, zaplnené sú ešte obchody s potravinami či lekárne. Doposiaľ bolo potvrdených 1523 negatívnych vzoriek. 
 
Od dnešného dňa v prevádzke už nie sú taxislužby. Tie môžu prevážať už len tovar. Železničná spoločnosť Slovensko pozastavila prevádzku IC vlakov. SAD Prešov je možné využívať len s rúškami, resp. s provizórnou ochranou úst a nosa. Nástup a výstup do autobusu je možný len cez stredné a zadné dvere. MHD v Bardejove je zadarmo od 17.3.2020 priebežne do 29.3.2020. 
(17:05, r, foto: facebook/Prešovský samosprávny kraj)
Diskusia
Pridať komentár