V Prešove ďalší nakazení, Bardejov zatiaľ bez jediného prípadu

3711x
19. Marec 2020
Vírus sa rozširuje
Vírusom je nakazených čoraz viac ľudí
 
Premiér Peter Pellegrini oznámil ďalších devätnásť nových prípadov ľudí, ktorí sú nakazení koronavírusom. Celkovo ide už o 123 pozitívnych vzoriek.
 
Čo sa týka Prešovského kraja, v Prešove sú doposiaľ zaznamenané dva prípady, v Giraltovciach tri, v Kapišovej jeden a v Poprade a v Spišskej Novej Vsi takisto jeden prípad.
 
 
„K pacientke, ktorá pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku a pochádza zo Spišského Podhradia, pribudli ďalší štyria pacienti, ktorým bolo potvrdené ochorenie spôsobené vírusom Covid-19. Dvaja z nich sú hospitalizovaní v našom zdravotníckom zariadení. Ide o mladého muža zo Svitu, ktorý pricestoval z Tirolska, kde pracuje. Druhý pacient je dôchodca a pochádza z Giraltoviec. Ďalšia pacientka má ľahký priebeh ochorenia, zostáva v domácej karanténe v obci Dravce. Piaty pozitívny pacient je v domácej karanténe v Poprade," informovala hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.
 
Doposiaľ 2316 vyšetrených ľudí má potvrdený negatívny nález.
 
Primátorka Prešova koronavírus nemá
 
Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová je od 16. marca 2020 hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, kde sa lieči zo zápalu pľúc. Lekári jej nasadili infúznu antibiotickú liečbu a jej zdravotný stav sa rýchlo zlepšuje.
 
Zdravotníci primátorke odobrali vzorky, ktoré následne odoslali na testovanie. Aktuálne výsledky z 19. marca 2020 sú negatívne, čím sa potvrdilo, že prešovská primátorka nemá koronavírus COVID-19.
 
„Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým lekárom a zdravotným sestrám, predovšetkým z Oddelenia ARO, Interného oddelenia a Oddelenia infektológie za ich príkladnú a vysokoodbornú starostlivosť. Osobne som sa presvedčila, že prešovská nemocnica je pripravená zvládnuť pandémiu. Zdravotníci, ktorí tu pracujú sú skutoční hrdinovia, ktorí si zaslúžia veľké uznanie a vďaku nás všetkých,“ uviedla primátorka.
 
Kúpele nových klientov neprijímajú
 
Rozhodnutím vedenia akciová spoločnosť BARDEJOVSKÉ KÚPELE od pondelka 16. 3. 2020 neprijíma nových klientov na pobyt. Týka sa to všetkých - aj klientov zdravotných poisťovní na základe schváleného návrhu na kúpeľnú liečbu. Opatrenie platí zatiaľ pre klientov s nástupom do 30. 3. 2020 vrátane. Situácia sa však mení a nové opatrenia sa budú prijímať podľa potreby. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.
 
„Fungujeme v totálne obmedzenom režime. Klienti zdravotných poisťovní, ktorí už sú na liečení, majú služby poskytované na základe usmernení, ktorými sa zamedzuje ich zhromažďovanie. Procedúry sa riešia len individuálne, všetky skupinové procedúry sme pozastavili. Nefungujú ani wellness, rehabilitačný bazén, či telocvične, squash a pod.
 
Zrušili sme samozrejme aj bufetové stravovanie. Klienti dostali rúška, zamestnanci ich už majú dlhšie. Všetko dezinfikujeme a ideme v súlade s nariadeniami hlavného hygienika. Návštevy rodinných príslušníkov v areáli sú zakázané. Kúpele požiadali klientov, ktorí majú zakúpené komerčné pobyty, aby si požiadali o náhradné termíny. Pri presune budú zohľadnené rovnaké cenové podmienky, aj keď sa zakúpené pobyty presunú na neskoršie. Klienti nebudú rozdiely doplácať,“ vysvetlila T. Šatanková.
(16:34, red, presov.sk)
 
 
Diskusia
Pridať komentár