Milan Majerský: Nemýľme si karanténu s voľnočasovými aktivitami

2405x
26. Marec 2020
Koronavírus – výzva predsedu PSK
 Ku koronavírusu poskytol rozsiahle stanovisko predseda PSK M. Majerský
 
Situácia s koronavírusom Covid-19 je vážna a mení sa doslova z hodiny na hodinu. V celej krajine platí mimoriadny stav. K potrebným opatreniam pristúpil rovnako Prešovský samosprávny kraj.
 
Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja, k danej situácii uviedol:
 
"Vážení obyvatelia Prešovského samosprávneho kraja, chcem vás všetkých vyzvať, aby ste boli v týchto dňoch disciplinovaní a pristupovali k opatreniam vlády naozaj zodpovedne. Aj Prešovský samosprávny kraj prijal niekoľko desiatok nevyhnutných opatrení, či už v doprave, sociálnej oblasti, kultúre, školstve, ale aj na úrade samotného Prešovského samosprávneho kraja. Niektoré možno nie sú jednoduché, ale musíme ich prijať.
 
Musíme zaťať zuby a vydržať. Možno aj to, že sa nebudeme dočasne stretávať so svojimi rodinami alebo známymi. V tejto chvíli je to najlepšie, čo môžeme urobiť a nemýľme si pritom karanténu s voľnočasovými aktivitami. Nasledujúce dni majú byť časom, kedy budeme od seba separovaní.
 
Nezľahčujme situáciu, nechoďme von, ak to nie je nevyhnutné. Neprechádzajme sa po sídliskách, nevysmievajme sa z tých, ktorí chcú chrániť zdravie nás všetkých a nosia rúška. Buďme my sami príkladom pre ostatných a zostaňme doma. Ak musíme ísť do práce autobusom alebo na nevyhnutný nákup, dajme si rúško alebo šatku.
 
Ak sa u nás dostavia nejaké príznaky koronavírusu alebo inej choroby, zavolajme svojmu lekárovi predtým, než k nemu pôjdeme osobne. Riaďme sa nariadeniami, ktoré vydala vláda. Neverme neovereným správam a hoaxom, nešírme ich ďalej medzi ľudí, nevytvárajme zbytočnú paniku.
 
Sledujme dôveryhodné weby, stránku ministerstva zdravotníctva a ministerstva vnútra, hlavného hygienika, oficiálnu stránku korona.gov.sk aj stránku PSK, kde pravidelne aktualizujeme informácie. Záleží to len od nás, ako sa bude situácia s koronavírusom vyvíjať. Ešte raz vás prosím, buďme disciplinovaní a predíďme tak scenáru, ktorý sa ešte stále odohráva v Taliansku.
 
Touto cestou chcem poďakovať všetkým tým, ktorí stoja v prvej línii, či už sú to zdravotníci, lekári, ale aj všetci, ktorí zabezpečujú nevyhnutné zdravotné pomôcky pre tých, ktorí sa starajú o naše zdravie a bezpečnosť."
 
PSK dodal lekárom ochranné pomôcky
 
Prešovský samosprávny kraj pridelil zdravotníkom z prešovskej a ľubovnianskej nemocnice prvé ochranné pomôcky. Ide o jednorazové overaly a polomasky, ktoré im majú pomôcť zvládnuť situáciu s nedostatkom základných ochranných prostriedkov. PSK ich distribuovala nemocniciam vo vlastnej réžii a z vlastných zdrojov.
 
Časť ochranných pomôcok zabezpečila župa pre pracovníkov Správy a údržby ciest PSK, ktorí zasahujú pri dopravných nehodách. Ďalšie prostriedky poputujú v najbližších dňoch organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Prioritne do zariadení sociálnych služieb.
 
Dodržiavajte preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám
 
- Umývajte si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej 40 sekúnd
 
- Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
 
- Očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami
 
- Zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša
 
- Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
 
- Dodržiavajte vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek, kto kašle alebo kýcha
 
- Vyhýbajte sa oblastiam s vysokou koncentráciou ľudí
 
- V domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov, niekoľkokrát denne nárazovo vetrajte
 
- Ak ste chorý, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby
 
- Nosenie rúšky, resp. ochrannej šatky a rukavíc minimalizuje riziko nakazenia sa a šírenia vírusov
(14:44, psk, video: youtube.com)
 
Diskusia
Pridať komentár