Prešov už zdobia prvé jarné kvety

1218x
28. Marec 2020
Prešov sa sfarbil prvými jarnými kvetmi
 
Jar v Prešove bude znova farebná 
 
Na prešovských sídliskách vznikli farebné záhony krokusov a postupne k nim pribudnú aj tulipány, modrice, cínie a sirôtky. V prešovských kvetinových záhonoch postupne pribudne vyše 15 000 rôznych kvetov, ktoré v týchto jarných mesiacoch rozkvitnú pestrými farbami.
 
Ako prvé začali v jednotlivých mestských častiach rozkvitať krokusy a čochvíľa k nim pribudnú aj narcisy, modrice, cesnačky, modravky a sirôtky bielej, žltej, svetlomodrej a bordovej farby.
 
Jar bude v Prešove aj plná krásnych tulipánov bielej, bieloružovej, ružovej, červenej, marhuľovej, fialovej, svetlofialovej či cyklámenovej farby. Na jeseň sa vysadili nielen tulipány s jednoduchými kvetmi, ale aj tie so špicatými okvetnými lupienkami či s rozstrapkanými okrajmi kvetov.
 
Kvety postupne vykvitnú v záhonoch, nielen v centre mesta na Hlavnej ulici a na Námestí legionárov, ale aj na Levočskej ulici. Vysádzajú sa aj do kvetináčov na Námestí mieru, či pri Opále.
 
 
Kvety zdobia krajské mesto už štvrtý rok po sebe
 
Kvetinové pásy skrášľujú Prešov už štvrtý rok. Ide o trvalú výsadbu, ktorá po odkvitnutí nebráni ďalšej údržbe trávnikov. Kvetinové záhony v trávnikoch tak nevyžadujú finančne náročnú údržbu ako intenzívne záhony vysádzane striedavo letničkami a cibuľovinami (napr. na Hlavnej ulici).
 
Plochy sa po odkvitnutí cibuľovín kosia ako bežné trávniky. Jarné cibuľoviny začalo mesto Prešov vysádzať prvýkrát na jeseň roku 2016 a Prešovčania i návštevníci mesta si užili farebnejšiu už nasledujúcu jar. Bol to jeden z nápadov, ktorý zvýraznil vtedajšie oslavy 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove.
 
V siedmich mestských častiach bolo vtedy vysadených priamo do trávnikov sedem rôznych zmesí cibuľovín, v každej na sedemdesiatich metroch štvorcových.
(10:52, presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár