Aj krásne dievčatá otvorili výstavu

24x
05. Marec 2015

Výstava potrvá do konca marca

Vo štvrtok 5.3.2015 sa vo Výstavnej sieni oddelenia kultúry uskutočnila vernisáž k výstave maliarky Márie Valenčíkovej pod názvom Never leave the clouds - Neopúšťaj oblaky. Okrem obrazov sa na vernisáži predstavili aj tanečnice z AFCommunity, ktoré predstavili exkluzívnu kolekciu oblečenia od spomínanej autorky.

Vystúpenie AFCommunity

 

Maliarka Mária Hula Valenčíková predstavuje novú tvár najmladšej generačnej vlny slovenského výtvarného umenia. Do jeho kontextu vstupuje prenikavým a programovo temer neprehliadnuteľným spôsobom. Umelkyňa, vystupujúca a tvoriaca pod umeleckým pseudonymom Hula, prezentuje výrazný  a osobitý koncept súčasného slovenského maliarstva. Prenikavý vizuálny „look" predstavuje autorkinu nezameniteľnú výtvarnú platformu. Maliarka, štylizujúca sa do vizuálnej podoby podobnej svojim maľbám a prekrývajúcej sa s jej maliarstvom, pracuje nezaťažená obvyklými výtvarnými a hodnotovými konvenciami. Jej  maľba a personálna projekcia či vizuálna a mediálna sebaprezentácia splývajú v jeden atraktívny až ikonický pop-kultúrny model.    

 V jej  tvorbe nachádzame znaky dnešnej nespútanej až kultovej juvenílnosti. Mladosť, krása, zábava a akási zábavná prázdnota v bezstarostnosti života opisujú trajektórie, po ktorých sa pohybujú postavy jej mikrosveta.Maľuje presvedčivo, spontánne a so zjavným potešením. Hula akoby lapala prelud úspechu a bezstarostnosti, odetej do žiarivých farieb.  Inšpiračné zdroje jej maľby predstavujú flešové momentky, štylizované portréty, opisy banálnych situácií, zvýrazňujúceznaky pôžitkárstva,typické pre súčasnú vyprázdnenú hedonizmom ovládanú masovú a mediálnu kultúru. Pracuje s jasnými,nekomplikovanými a zrozumiteľnými vizuálnymi výzvami, cieleným obrazovým dráždením, ľahkou erotickosťou a s len sporými a vypreparovanými či vyprázdnenými obrazmi a posolstvami. Hula rada maľuje ženské krivky, cielene siaha po erotických motívoch, ktorými je presýtený súčasný vizuálny priestor. Telom sa narába bez ostychu.  Telo ako matéria, telo ako dráždivý prvok, telo ako atraktívna komerčná forma... Hodnotové vyprázdnenie a strata relevantného posolstva, ba akoby iba nekritické zacielenie sa len na mámivé odrazy blýskavého sveta zúžene odkazujú na atraktívny priestor, ktorý sa stal nekritickou projekciou snov či dosahovaných túžob pre významnú časť emocionálne a hodnotovo dezorientovanú populácie.  

Svojou maľbou, okrem vnímania samotnej atraktivity takého obrazu, na pozadí naznačuje možné vnímanie devalvácie podobných vyprázdnených obrazov. Hula oslňujúco pracuje s videním ženského tela. Maliarkine modelky podobne ako Hula s perfektnou upravenou ofinou vymedzujú priestor, v ktorom  nachádza inšpiráciu a s ktorým sa vo svojej ženskosti i maliarstve stotožňuje. Ženský akt, požívačné lízanie zmrzliny, zahryznutie do šťavnatého červeného melónu, zvýraznené erotické momenty, portréty ikon alebo podoby „bad girls" definujú priestor jej maliarstva .Láskanie dvoch dievčat, opulentný konzum, dráždivá konzumácia banánu, konzumovanie šťavnatého melónu alebo dvojzmyselné maľovanie obrazu so zmrzlinou predstavujú typickú maliarkinu stratégiu, ktorá v spojení s výtvarnou suverénnosťou predstavuje nesporne atraktívny vizuálny model. V podobných kultúrnych situáciách a kontextoch sa Hula cíti výborne a naznačuje, že pre podobné kultúrne prostredie je výnimočne disponovaná, výtvarne pripravená a mentálne adaptovaná.

(21:50, red, hulahulaworld.com)

612
Diskusia
Pridať komentár