Stanovanie pri Kráľovej studni

141x
06. Marec 2015

Stanovanie pri Kráľovej studni

 stanovacka ahojbardejov (3).jpg

Stanovačka  sa vydarila

 

Pri slove „stanovanie“ si väčšina z nás predstaví stany rozložené na lúke, slnko, teplo... Ale občianske združenie Kráľova studňa Lenartov sa rozhodlo pre úplne iné stanovanie – zimné. V Čechách  túto zimu sa  usporiadalo asi 40 podobných akcií. Na Slovensku takúto akciu pravidelne pripravujú len turisti z Kysuckého Lieskovca.

„Aj preto sme sa rozhodli, že skúsime pripraviť zimné táborenie na Kráľovej studni od 27.2 -1.3.2015. Záujem o tak náročne podujatie nebol veľký, ale sme radi, že sa akcie zúčastnila dvadsiatka odvážlivcov. Prišli dokonca aj turisti z poľského Mielca a Starej Ľubovne. Daždivé počasie počas týždňa naznačovalo, že to už bude skôr jarné táborenie. No v piatok sa na oblohe objavilo aj slniečko. Na štarte v Lenartove už nebolo  veľa snehu, no predsa sa nám podarilo prísť na Kráľovu studňu na bežkách. Vo výške 770 m.n.m. pri Kráľovej studni to už bolo úplne ináč, všade krásne bielo a naozaj krásne zasnežené okolie. Už pri stavaní stanov sme videli, že noc bude naozaj chladná, čo sa aj potvrdilo. V sobotu ráno bolo asi mínus šesť stupňov. Po raňajkách sme sa vydali na bežkách (asi 12 km) do poľskej dedinky Tylicz, kde už nás čakal v rekreačnom zariadení Domky v lese náš priateľ Janusz Kiebelsz s výborným bigosom a čajom v goralskom kroji a harmonikou. Takže sme tam strávili pekné popoludnie,“ prezradili organizátori akcie.

 Vyvrcholením tohto táborenia bol koncert Michala Smetanku známeho multiinštrumentalistu, skladateľa a výrobcu hudobných nástrojov v kostole Sv. Kozmu a Damiána vo Wojkowej. To, že Michal Smetanka je v Poľsku celkom známi svedčí aj fakt, že tento nádherný kostolík bol plný jeho nadšencov a milovníkov jeho hudby. Michalove príhovory a jeho  tóny karpatskej hudby sa niesli celým kostolíkom a naozaj po každej skladbe zaznel dlhý potlesk. 

„Po skončení koncertu už vo večerných hodinách sme sa konečne vrátili na táborisko pri Kráľovej studni. Druhá noc už nebola taká chladná,  teplota sa pohybovala okolo nuly. V nedeľu ráno sme ešte stihli postaviť veľkého snehuliaka, odovzdať každému účastníkovi pamätný list aj medailu a tým sme ukončili prvé zimné táborenie pri Kráľovej studni. Všetci účastníci tvrdili, že ak sa rozhodneme aj na ďalší rok pripraviť zimné táborenie určite prídu. Ale to je ešte pre nás ďaleko. Naše združenie  teraz začína pripravovať 4. Lenartovský rebriňák, ktorý sa uskutoční 13.6.2015. Už teraz Vás všetkých srdečne  pozývame,“ dodali organizátori z OZ.

(13:40, red)

614
Diskusia
Pridať komentár