Pripravte si chutný púpavový med. Recept vám prináša redakcia AHOJ.TV

1500x
05. Máj 2020
Púpavový med
Recept od spravodajského portálu AHOJ.TV 
 
V čase, kedy každý odporúča prechádzky v prírode, vám naša redakcia prináša tip, ako si spestriť prvomájové dni.
 
Lúky sú plné rozkvitnutých púpav a málokto vie, aké liečivé látky púpava obsahuje. Nielen kvet a listy, ale aj koreň majú blahodarné účinky na ľudský organizmus.
 
Okrem vitamínov C, K, A, B6, thiamín a riboflavín obsahuje púpava liečivá aj minerálne látky ako železo, vápnik, draslík, horčík, zinok a kyselinu listovú.
 
Pomáha pri detoxikácií, liečení alergií, znižuje cholesterol a má žlčopudné a močopudné účinky. Púpava rastie takmer všade, treba dbať však na výber miesta a zbierať čo najďalej od cestných komunikácií.
 
Recept, ako si pripraviť domáci púpavový med
Čas prípravy: cca 15 minút
Čas lúhovania: 24 hodín
Čas varenia medu: cca 1,5 hodiny (podľa hustoty)
 
Prísady
600 kvetov púpavy
2 l vody
2 kg kryštálového cukru
2 citróny (nemusia byť)
 
Postup
Z odľahlých miest čo najďalej od ciest si nazbierame hlavičky z púpav bez stoniek. Hlavičky z púpav po nazbieraní nepremývame, necháme ich chvíľu postáť, aby povychádzali chrobáčiky.
 
Do väčšieho hrnca pridáme hlavičky púpav, menšie kúsky nakrájaných dvoch citrónov a povaríme 15 minút. Takto povarenú púpavu necháme lúhovať 24 hodín na chladnom mieste.
 
Lúhovanie je veľmi potrebné, pretože počas neho sa uvoľnia všetky dôležité a zdraviu prospešné látky z púpav. Na druhý deň precedíme púpavu s kúskami citrónov cez gázu.
 
K púpavovej šťave pridáme kryštálový cukor a privedieme do varu. Varíme približne hodinu a pol. Po uvarení ešte horúci med opatrne nalejeme do pripravených sklených pohárov, poháre „sklíčka“ uzavrieme a otočíme viečkom nadol.
 
Dávame pozor, med je horúci. Necháme vychladnúť do druhého dňa. Veľa šťastia a dobrú chuť.
(17:03, red)
Diskusia
Pridať komentár