Úžasné výsledky v krátkej histórii futbalistiek z Bardejova

3002x
05. Máj 2020
Futbalistky Partizána odštartovali v roku 2012 úspešnú púť na zelených trávnikoch
Bardejovčanky pri postupe do prvej futbalovej ligy 
 
V roku 2012 , symbolicky v deň, kedy si v Bardejove pripomínali 90. výročie založenia futbalu, sa zišla skupina nadšencov, aby položila základy ženského futbalu.
 
Tréner novozaloženého družstva Jozef Matej st. vtedy sľúbil, že do dvoch rokov sa v Bardejove bude hrať kvalitný ženský futbal. Svoje slovo dodržal.
 
Do prvej ligy postúpili rýchlo
 
V sezóne 2013/14 Partizánky postúpili do najvyššej súťaže. O postup sa pokúšali už o ročník skôr. Skončili druhé. Konečné druhé miesto sa s Bardejovčankami nieslo aj počas ich účinkovania v prvej lige.
 
Už pri ligovej premiére (2014/15) dokázali získať strieborné medaily. Majsterkami sa stali Novozámčanky, tretí skončil Slovan. Pre Union Nové Zámky, dovtedy vlajkovú loď slovenského ženského futbalu, to zároveň bola labutia pieseň. Union o ročník neskôr skončil ešte tretí a o rok sa so súťažou rozlúčil.
 
 Bardejovčanky oslávili postup do prvej ligy v roku 2014
 
V nasledujúcej sezóne skončili Partizánky, ako ináč, opäť druhé. Tentoraz nestačili na Slovan. Ročník 2016/17 bol zatiaľ pre bardejovské futbalistky ten najúspešnejší. Získali ligový titul (druhý Slovan) i Slovenský pohár, keď ich finálovými súperkami boli opäť Slovanistky.
 
V nasledujúcich dvoch sezónach sa vrátili k tradícii a skončili opäť druhé. V oboch ročníkoch si majstrovský titul odniesol ich najväčší rival z hlavného mesta.
 
Úspešné v Slovenskom pohári
 
V Slovenskom pohári boli úspešné tri krát. Získali ho v sezóne 2015/16 i v roku nasledujúcom, tretíkrát v ročníku 2018/19. Aj v sezóne práve rozohranej sú zatiaľ na druhom mieste a ich nádej na ligový titul stále žije. Rovnako to je (bolo) aj v pohári. Tu dievčatá mali našliapnuté do finále. Aktuálna kríza však nasvedčuje tomu, že súťaže sa nedohrajú. A tak je na SFZ, aby rozhodol, ako ďalej.
 
Vráťme sa však tam, kde to všetko začalo – k postupu do najvyššej súťaže. Po predchádzajúcom „neúspechu“ tentoraz už Partizánky nenechali nič na náhodu. Sezónou prešli ako nôž maslom. Vyhrali 13 zápasov, 3 krát remizovali a len jeden raz prehrali.
 
Dievčatá nastrieľali 64 gólov, dostali len sedem. Najlepšou strelkyňou bola Danka Hovancová s 12 gólmi, nasledovali Strončeková 8, Chládeková 7, Krajňáková, Semhricová 5, Sobeková 4.
 
 Dekorovanie žien, víťaziek druhej ligy
 
Samozrejme najspokojnejší bol tréner Jozef Matej st. Ten vtedy povedal: „Som rád, že sa nám tento sľub podarilo dodržať. V nasledujúcom ligovom ročníku budú dievčatá hrať najvyššiu súťaž. Boli sme šťastní, že sme víťazi druhej ligy, rozhodli sme už v Spišskej Novej Vsi. Chcel som, aby dievčatá pri odovzdávaní cien a medailí mali radosť aj z víťazstva v zápase. Baby boli správne nabudené, chceli hrať futbal. Diváci boli fantastickí, ihrisko bolo výborne pripravené, bolo to nádherné. Mládežnícky futbal robím 33 rokov, ale dnes som namäkko. Je to nádhera. A viete, ako sa hovorí: „Len pre tento deň sa oplatí žiť.“
 
Kapitánkou a líderkou družstva bola Danka Hovancová: “Máme za sebou veľmi vydarený ročník. Splnili sme cieľ, ktorý sme si stanovili na začiatku sezóny a postúpili sme do prvej ligy. Pri pohľade na tabuľku musí vládnuť spokojnosť. Herne sme sa posunuli vpred, odohrali sme mnoho kvalitných stretnutí a predviedli sme výkony, za ktoré sa hanbiť nemusíme. Veľmi ma teší účasť žien a žiačok v reprezentačných výberoch SR všetkých vekových kategórií - Kuľková (SR "A"), Chládeková a Koščová (SR "19"), Galarovičová (SR "17"), Gmitterová, Mačugová, Mochnacká (SR "15").“
 
Talentovaná Patrícia Chládeková prišla z Brezna. V Bardejove sa vypracovala na brankárku reprezentácie WU 19 a neskôr aj A družstva, ale v prípade potreby si svoje vedela zastať aj v poli. Dnes pôsobí v zahraničí.
 
„Keďže som prišla do Partizána len cez letnú prípravu, nevedela som, čo ma čaká. Očakávali sa výsledky, bojovnosť, postup do I. ligy. Myslím, že sme nesklamali a ukázali, že sa o prvenstvo vieme pobiť. V sezóne bolo veľa sklamaní, ale hlavne tých svetlých momentov, ktoré nám zaručili úspech. Babám za výkony a bojovnosť ďakujem, hlavne za to, že ma prijali medzi seba, do ich "futbalovej rodiny".
 
Vybojovali postup
 
Vstup do najvyššej súťaže, ktorý znamenal prvý rázny krok k majstrovskému titulu i dvojnásobnému zisku SP, pre Bardejov vybojovali Kuľková, Mišeková, Čekanová, Sobeková, Vajdová, Strončeková, Koščová, Hovancová, Semhricová, Chládeková, Galarovičová, Pristášová, Feteríková, Krajňáková, Kleinová, K. Drotárovská, V. Drotárovská, Iľková, Rosoľanková, Fedorková, Čerkalová a Balážová.
 
Ihneď po skončení ligového ročníka došlo v družstve Partizána k výrazným zmenám. Rad dievčat odišla za štúdiom na vysokých školách. Viacero ich muselo kariéru ukončiť pre študijné a pracovné povinnosti.
 
Niektorým nedovolilo pokračovať v sľubne sa rozbiehajúcej kariére zdravie a tak museli v Bardejove začať s budovaním nového kolektívu. Do Bardejova, okrem iných, prišli aj dva najvýraznejšie talenty nášho ženského futbalu – Mikolajová a Šurnovská. Ale to už je iný príbeh.
 
Druhú časť z histórie ženského futbalu v Bardejove vám prinesieme už čoskoro.
(17:20, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár