Dlhoročné spory obyvateľov bytovky by sa už čoskoro mohli skončiť

38x
11. Marec 2015

Ľudia nevedia, komu majú platiť, spoločnosti sa súdia, súdy rozhodujú už desať rokov

IMG_3514.JPG

Už viac ako desať rokov sa dve bardejovské správcovské spoločnosti – Bardbyt a Spravbyt – sporia o bytovku K4 na Ťačevskej ulici 23 v Bardejove. Minulý rok bytovka ostala bez elektriny, tento rok bez vody. Obyvatelia bloku nevedia, komu majú platiť. Stav v bytovke je neúnosný a spor rozhádal celú káštvorku.  

Do roku 2004 bytovka fungovala bezproblémovo. Blok spravovala súkromná spoločnosť Spravbyt. Práve v tomto roku však časť obyvateľov prestala tejto spoločnosti platiť a vypovedala jej zmluvy. Nástupcom sa mala stať mestská spoločnosť Bardbyt. Podľa Spravbytu výpoveď nebola podaná podľa zákona a dotyčná súkromná sro-čka sa cíti vlastníkom K4 doposiaľ. Bardbyt si naopak myslí, že správcom bytovky je už desať rokov on. 

Už desať rokov sa obyvatelia boria s problémami. Niekoľkokrát sa celý spor ocitol na súde, 22 krát sa menili žaloby, spis sa ocitol nielen na okresnom, ale aj na krajskom súde. Ani do dnešného dňa nie je jasné, kto je správcom bytovky.

IMG_3579.JPG

„Z celého sme v šoku. Mám tri malé deti, týždeň bez vody nie je sranda. Ak chcú vypnúť ešte teplo, tak je to katastrofa. My si vzorne platíme a musíme doplácať na pár susedov, ktorí neplatia, no nie je to len tento problém. Problémom je spor dvoch správcov, jedni platia jedným, druhí platia druhým. Tretí nikomu. Je to asi problém súdov, tie dlho nerozhodujú. Ani jedna strana neakceptovala medzitýmny rozsudok, druhej strane vraj že nebol druhý rozsudok doručený. Doma sme zúfalí, rozmýšľali sme už aj, že sa odsťahujeme. Neviem, ako to dopadne, ale verím, že sa to už čoskoro vyrieši, lebo je to neúnosné. Najlepšie by bolo, ak by bol tretí správca, ak by nebol ani jeden, ani druhý, no neviem, či si niektorý správca vezme takúto bytovku na svoje triko,“ prezradila obyvateľka bloku  Daniela Beňová.

Mestský podnik Bardterm odstavil 18.2, bytovku od teplej vody. Na celú situáciu zareagovali aj obyvatelia, ktorí navštívili primátora, ten vodu prisľúbil. Obyvatelia sa však pýtajú, že ako je možné, že niektorí Bardbytu platia, no ten za vodu nezaplatí ani adekvátnu sumu, ktorú dostáva od obyvateľov.

Jedna skupina ľudí posiela peniaze Bardbytu, druhá Spravbytu, tretia skupina dáva peniaze do súdnej úschovne.  Ďalšia skupina obyvateľov neplatí vôbec a tak vznikajú nedoplatky.  

Dodávka teplej vody je zabezpečená do 20. marca, ak do tohto dátumu Bardterm nedostane žiadne finančné úhrady, obyvatelia sa ocitnú opätovne bez tepla.

IMG_3527.JPG Konateľ Bardbytu Jaroslav Žák tvrdí, že problémom je, že teplo nemajú z čoho zaplatiť. Peniaze chýbajú od obyvateľov i od Spravbytu. „V správe Spravbytu na účte je 62 000 eur, sú to peniaze vlastníkov domu, ktoré majú slúžiť na zaplatenie presne takýchto služieb,“ uviedol.  

Na vyriešenie celej situácie už veľa času neostáva. Krajský súd v Prešove rozsudkom rozhodol v tom zmysle, že zmenil rozsudok súdu prvého stupňa tak, že návrh žalobcu (Bardbyt) na určenie, že je správcom predmetného bytového domu s účinnosťou od 1.5.2005, zamietol. Práve Bardbyt sa odvoláva na medzitýmny rozsudok, v ktorom sa podľa jeho slov uvádza, že Spravbyt správcom nie je, takže správcom je práve Bardbyt.  Celá situácia je poriadne zamotaná, no zdá sa, že celý súdny spor sa blíži do finále a že konečne by súd mal definitívne rozhodnúť, kto je správcom bytovky.

(15:20, K)

Diskusia
Pridať komentár