Anna Kayla Lozáková z tatami na svahy

5185x
30. Máj 2020
Džudo naštartovalo do aktivít otca s dievčatami
Takmer všade, kde sú deti, začínajú s pohybovými aktivitami len rekreačne. Podobne si radili aj v rodine Adriána Lozáka z Bardejovskej Novej Vsi. Osobne si vyskúšal prípravu na tatami v prevedení džuda. Tento priestor dostali neskôr aj jeho tri dcéry.
 
No na 3. zimných olympijských hrách mládeže do 18 rokov v januári 2020, štartovala v ski crosse Kayla Anna Lozáková (nar. 2003).
 
Začínali v Regetovke, kde po zvládnutí lyžiarskej abecedy ich oslovil klub Lotos zo Stropkova. Venovali sa zjazdovému lyžovaniu, súťažili v kategórií Super Baby. Otec ako prvý tréner na toto obdobie spomína takto:
 
„Umiestňovala sa do 3. miesta vo všetkých kategóriách predžiakov a žiakov v Slovenskom pohári. Naštartovalo nás to a začali sme cestovať na zimnú prípravu do Rakúska. Pridávali sme v tréningových dávkach. V polovici tohto obdobia sa veľmi zhoršili podmienky v Regetovke, ktorú nakoniec zatvorili. Pokračovali sme v stredisku Makovica, kúpil som lyžiarsky trenažér. Bolo to veľmi nevďačné obdobie, takmer sme to zabalili.“
 
Trénovala aj v Krynici
 
Talentovaná lyžiarka Kayla Anna, žiačka 2. ročníka Gymnázia L. Stöckela v Bardejove, si zaspomínala takto:
 
„Áno, začínala som v Regetovke. Neskôr sme začali pretekať po rôznych menších aj väčších strediskách na Slovensku. Netrvalo dlho, kým prišli aj prvé výjazdy. Keď Regetovku prestali otvárať, ostala nám len Makovica. No čím som bola staršia, potrebovala som aj ťažší kopec. Tak sme sa obrátili do neďalekej Krynice v Poľsku, kde nám dovolili trénovať takmer bez problémov. Kategóriu Super Baby si extra nepamätám, keďže som bola naozaj ešte malá. V roku 2010 v Jasnej som vyhrala obrovského plyšového medveďa, s ktorým sme sa potom horko ťažko trmácali dole svahom k autu. Na džudo ma aj s mojimi dvoma mladšími sestrami Ellou a Leou prihlásil ako inak, náš ocko. Keďže aj on sa niekedy tomuto športu chvíľu venoval.“
 
 
Súčasné hektické obdobie bude veľmi zaujímavé pre celú rodinu. Športová aktivita je najmä pre radosť a k tomu školské povinnosti. Sústredenia v Rakúsku, Taliansku, Litve, Francúzsku sú častejšie, ale nie vo fáze buď alebo. Pripravujú sa na obdobie, čo bude ďalej. Otec Lozák to vidí takto:
 
Spolupráca s odborníkmi
 
„Spolupracujeme s odborníkmi. No po krátkom čase som si uvedomil, že sa musím zdokonaľovať aj ja. Semináre, trénerské kurzy a sústredenia sme absolvovali so skúsenými osobnosťami ski klubu z Martina. Na techniku sme angažovali jedného z najlepších trénerov v lyžovaní v Česko-Slovensku, bohužiaľ už nebohého Tea Bohinského. Bol aj trénerom Kayly, no len tri mesiace. S trénerom Jánom Sanitrárom a jeho tímom zo Športového gymnázia v Banskej Bystrici spolupracujeme dodnes.“
 
Medzi staršími žiačkami sa umiestňovala na popredných miestach. Reprezentovala Slovensko na pretekoch v Česku, Rakúsku, Taliansku, Francúzsku. Vo Val-d’Isère zajazdila svoje najlepšie umiestnenie na 14. mieste v super obrovskom slalome. V Českých Říčkach mala smolu.
 
 
V slalome v 1. kole urobila chybu, skoro zrazila rozhodcu, stratila 9 sekúnd. V 2. kole s druhým najlepším časom jej patrilo konečné 10. miesto. Teraz už juniorka mala nie celkom vydarenú sezónu.
 
„Prišli sme na to a skúsili sci cross. Je to hlavne o odvahe a veľmi to pomáha aj alpským disciplínam. V piatich pretekoch rozjazdu skončila na druhých a tretích miestach. Na tie pohľady z realizačných tímov celého sveta asi nikdy nezabudnem. Na ZOH mládeže malo Slovensko jedného trénera na dvoch pretekárov a jeden technik. Nič nestíhali. Slovenský zväz lyžovania nám nebol nápomocný. Celú prípravu pred olympiádou sme si platili sami. No účasť v Lausanne už hradil Slov. olympijský a športový výbor,“ posťažoval si Lozák.
 
Chce štartovať na Majstrovstvách sveta 
 
„Zvládať gymnázium určite nie je ľahké pre nikoho, ani pre športovcov. Vždy sa snažím vytiahnuť si známky najlepšie ako viem. Zatiaľ som s tým nemala takmer žiadny väčší problém. Požiadala som o individuálny plán štúdia. Začalo to byť na mňa veľa. Po maturite určite chcem pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Je to aj moja priorita.
 
 
To, že sa dostanem do Lausanne na olympiádu mládeže, mi pred tým ani nenapadlo. A už vôbec nie, že tam pôjdem pretekať v ski crosse. Ale stalo sa a naozaj sme si to tam užili a máme zážitok na celý život. Prvý deň pretekov v individuálnej kategórii som skončila na 18. mieste. Druhý deň sme boli v tímoch spojení s Američanmi a obsadili sme 14. miesto. Mojím snažením je byť v národnom družstve v zjazdových disciplínach. Chcela by som štartovať na Majstrovstvách sveta v roku 2021. Lenže je tu COVID 19 a nevieme, ako to bude fungovať,“ zamyslela sa 17-ročná lyžiarska nádej.
 
O budúcej sezóne už necháme hovoriť Adriána Lozáka, no nielen o lyžovaní. Veď takmer všetci špičkoví športovci vyrastali, tak povediac, z prostredia rodného domova.
 
„Je to len určité obdobie v živote. Je to jedná jazda, ktorá keď raz skončí, už sa nedá vrátiť. Financie sú samozrejme problém, okresávame náklady, kde sa len dá. Pomáhame si s tímami tak zo Slovenska, ako aj zahraničia. Za tie roky máme veľmi dobré vzťahy v zahraničných strediskách. Bez rodinného zázemia a porozumenia všetkých by sa to nedalo. Sme jeden veľký realizačný tím. V kategórií junioriek je to jedno, či ste v klube z Bardejova, alebo zo silného v Tatrách. Všetko si musia zaplatiť sami rodičia. Potom sú už len preteky a predsavzatia. Štart na majstrovstvách sveta by bol dobrou a zaslúženou odmenou.“
(21:05, J. Ščerbík, foto: olympic.sk)
Diskusia
Pridať komentár