Stará lipa pred Dlhou Lúkou je už minulosťou

1326x
02. Jún 2020
Pomník Gašpara Šeredyho pod starou majestátnou lipou
Lipa je už minulosťou
 
Medzi Bardejovom a Dlhou Lúkou stojí pomník niekdajšieho Makovického hradného panovníka Gašpara Šeredyho, ktorý na jeho pamiatku dala v roku 1566 postaviť jeho manželka Anna, rodená Méreiová.
 
Povesti píšu a medzi ľuďmi koluje príbeh o obchodnej dohode medzi Gašparom Šeredym a Žigmundom Rákoczim. Hradný pán Šeredy sa dohodol s Rákoczim na predaji hradu pod jednou podmienkou. Historky tvrdia, že Gašpar si za predaj hradu vypýtal astronomickú sumu, tisíc zlatých, vyrazených v jednom roku v Sedmohradsku a na líci s vlastnou podobizňou.
 
Myslel si, že veľmož Rákoczi dohodu nedodrží, pretože v Sedmohradsku sa toľko peňazí nepodarilo vyraziť ani za niekoľko rokov. Na mieste, kde stojí pomník, sa niekdajší hradný pán Šeredy posledný krát obzrel na svoju rezidenciu a srdce mu puklo od žiaľu.
 
V predchádzajúcich dňoch sa sťala táto stará lipa, ktorá dlhé roky stála po boku tohto historického pomníka ohrozujúca nie len chodcov, ale aj vodičov motorových a nemotorových vozidiel idúcich okolo. Na všetkom sa podpíše zub času a rovnako sa tomu bohužiaľ nevyhla ani táto storočnálipa, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou pomníka a bola poverenými pracovníkmi zrezaná a odstránená. Bude tento historický pamätný pomník zdobiť v budúcnosti iná lipa alebo po nej zostane prázdne miesto?
(9:24, red)
Diskusia
Pridať komentár