Tunel Bikoš začali oficiálne raziť, dlhý bude viac ako 1 kilometer

3010x
05. Jún 2020
Cieľom je vytvoriť kompletný obchvat Prešova
Tunel Bikoš začínajú raziť 
 
V piatok 5.6.2020 oficiálne odštartovalo razenie tunela Bikoš, ktorý bude súčasťou severného obchvatu mesta Prešov. Všetky práce sú v réžii Národnej diaľničnej spoločnosti.
 
Symbolické razenie sa uskutočnilo krátko predpoludním pri severnom portáli tunela. Na následnom brífingu vystúpil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal či primátorka Prešova Andrea Turčanová.
 
Dvojrúrový tunel Bikoš je súčasťou stavby prvej etapy severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4 a merať 1153 metrov. Práce odštartovali pred desiatimi mesiacmi a dokončené majú byť v marci 2023.
 
"Ide o obrovskú vec hlavne preto, lebo doteraz Prešov nemal žiaden obchvat. Teraz sa stavia D1 a takisto aj R4, čiže máme vidinu, že po roku 2023 by mohlo byť aspoň centrum mesta odľahčené od ťažkej kamiónovej dopravy," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová. 
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Zhotoviteľom stavby za zmluvnú cenu 142,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty je združenie stavebných spoločností Váhostav - SK, a. s., Bratislava a TuCon, a. s., Žilina. Patrónom tunela sa stala svätá Barbora.
 
"Južný obchvat Prešov D1 napreduje, takisto aj R4 a chcem, aby všetci pochopili, že to neskončí len fázou jedna a dva, ale budeme intenzívne pracovať aj na tom, aby R4 pokračovala až po hranice s Poľskou republikou," prezradil minister dopravy A. Doležal.
 
Vodiči po dobudovaní prvej etapy severného obchvatu Prešova na R4 ušetria približne deväť minút v porovnaní s jazdou po pôvodných komunikáciách.
 
Hlavným prínosom R4 podľa NDS bude to, že spolu s úsekom diaľnice D1 Prešov, západ - Prešov, juh po jeho dokončení vytvorí kompletný obchvat Prešova a tranzit bude odklonený mimo intravilán mesta. 
(13:11, red)
Diskusia
Pridať komentár