V Kežmarku sa uskutočnia počas leta viaceré menšie podujatia

459x
06. Jún 2020
Viaceré menšie podujatia
Od 1. júla podujatia do tisíc osôb
 
Kultúra v Kežmarku bola značne ovplyvnená opatreniami súvisiacimi so zabránením šírenia koronavírusu. Mestské kultúrne stredisko muselo svoj rozpočet taktiež upravovať, no občania mesta a turisti nebudú o kultúru v meste ukrátení.
  
Organizačný výbor festivalu Európskeho ľudového remesla (EĽRO) v Kežmarku sa z dôvodu presunu festivalu na rok 2021 chystal pripraviť pre občanov mesta a regiónu podujatie, ktoré by ponúkalo propagáciu tradičných remesiel v spojení s jesennými predajnými trhmi a bohatým kultúrnym programom.
 
„Žiaľ, terajšie nové usmernenia ohľadom zabránenia šírenia nákazy koronavírusu, v ktorých zaznelo, že od 1. júla do konca roka je možné pripravovať podujatia s maximálnou kapacitou tisíc osôb, takýto druh podujatia s väčším počtom osôb nepripúšťajú,“ informovala Barbora Kaprálová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Kežmarku.
 
Pravidelné čítania
 
Do kultúrneho života v meste sa chce aj v tomto roku zapojiť Centrum voľného času a Mestský športový klub. Aktivity pre občanov chystá i mestská knižnica, ktorá chce organizovať pravidelné čítania v záhradnej časti. Priestor na organizáciu podujatí v exteriéri poskytla aj záhrada administratívnej budovy MsKS.
 
Zamestnanci využili čas zatvorených kín a zákazu organizovania podujatí na úpravu záhrady a v súčinnosti s Verejnoprospešnými službami mesta Kežmarok bude môcť už túto letnú sezónu byť tento priestor plnohodnotne využitý. Kultúrne podujatia sa budú v menšom rozsahu organizovať taktiež toto leto na malom a veľkom pódiu na Hlavnom námestí. Pripravení na letnú sezónu sú i zamestnanci Kežmarskej informačnej agentúry, Výstavnej siene v Kežmarku a opäť bude premietať aj Kino Iskra.
 
Podujatia na nádvorí hradu
 
Múzeum v Kežmarku všetky podujatia, ktoré malo naplánované v tomto roku, muselo taktiež pre pandémiu zrušiť. „S pani riaditeľkou MsKS sme sa dohodli tak, že budeme organizovať podujatia predovšetkým na nádvorí hradu, pretože tam sa dá počet ľudí odsledovať,“ priblížila Erika Cintulová, riaditeľka Múzea v Kežmarku.
 
Pri vstupe do hradu sú ľudia informovaní o povinnosti dodržiavať hygienické opatrenia a počas sprevádzania po hrade je možný vstup len v obmedzených skupinách. Riaditeľka predpokladá, že nápor turistov v meste bude väčší v najbližších mesiacoch a keďže aj hrad chce podporiť cestovný ruch na Slovensku, príjme niektoré pracovné sily z radov ľudí, ktorí už v hrade pracovali a majú v tejto oblasti skúsenosti, aby mimoriadnu situáciu čo najlepšie zvládli. Na hrade sa taktiež bude organizovať už tradičné letné kino, divadelný festival a mnoho ďalších aktivít.
 
Podujatia v Kežmarku budú prispôsobené vládnym nariadeniam. Organizácie v meste plánujú pripraviť kalendár letných podujatí a vďaka Novinám Kežmarok a Kežmarskej televízii sa tak informácie o najnovších udalostiach v meste dostanú včas k občanom.
(17:30, kezmarok.sk)
Diskusia
Pridať komentár