VIDEO | Bardejovská knižnica nezaháľala ani počas mimoriadneho obdobia

1086x
06. Jún 2020
Knižnica sa presunula do online priestoru
Pozrite si videoreportáž 
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove sa počas mimoriadneho obdobia, v ktorom kvôli pandémii koronavírusu bola zatvorená, venovala viacerým činnostiam, na ktoré doteraz nemala čas.
 
„Začali sme revitalizáciou knižničného fondu, vyraďovali sme duplicitné a multiplicitné knihy, pripravovali knihy do burzy a v neposlednom rade sme pripravovali súbory kníh pre repatriantov,“ prezradila riaditeľka knižnice Iveta Michalková.
 
Predlžovanie výpožičného termínu 
 
Knižnica počas mimoriadneho obdobia veľmi aktívne komunikovala so svojimi čitateľmi, či už prostredníctvom sociálnych sietí, svojej webovej stránky alebo cez emailovú komunikáciu. Taktiež sa predlžovali výpožičné termíny a odpúšťali sankčné poplatky. Novinkou je, že knižnica sa presunula aj do online priestoru, kde začala vytvárať online programy pre svojich čitateľov.
 
„Pre detského čitateľa môžem dať do pozornosti napríklad Komixiádu. Bola to literárno - výtvarná súťaž, ktorá už má svojich výhercov, dokonca výherkyne. Ďalšou online aktivitou, ktorú dávam do pozornosti pre dospelého čitateľa sú online vizitky so súborným názvom Vedeli ste to? V podstate týždenne prinášame aktuálne osobnosti Bardejova a bardejovského okresu, kde v online vizitkách predstavujeme ich pôsobenie v kultúre, v archeológii, v histórii a v ďalších odvetviach. Chcem podotknúť, že všetky informácie, ktoré odznejú v týchto online vizitkách nájdete vo fonde knižnice Dávida Gutgesela,“ ozrejmila riaditeľka knižnice.
 
Hovoria o nich pramene
 
Ďalšou online aktivitou je cyklus s názvom "Hovoria o nich pramene", ktorý je podporený fondom na podporu umenia.
 
„Je to cyklus deviatich diskusií, to znamená, že môj kolega si zhruba mesačne pozýva diskutérov na vopred stanovenú tému a tieto informácie v podstate zaznejú na youtube, tam si ju môžu naši respondenti pozrieť buď priamo alebo vyhľadať neskôr po ukončení relácie alebo kedykoľvek. Cieľom a zámerom tohto projektu je v podstate dať do popredia nové archívne informácie, ktoré odznejú v týchto diskusiách a taktiež podotýkam, že všetky informácie ktoré tam odznejú sú čerpané z fondu Okresnej knižnice Dávida Gutgesela,“ priblížila riaditeľka.
 
Knižnica v tomto roku má z fondu na podporu umenia podporených 7 projektov. Jedným z nich mal byť aj Prvý literárny festival, kde mali byť prítomní viacerí známi spisovatelia. Termín festivalu z dôvodu mimoriadnej situácie bol preložený na začiatok októbra tohto roka. Ďalším presunutým podujatím v réžii knižnice je Literárna kaviareň, ktorej termín sa presunul na september.
(18:06, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár