Bardejovské Kúpele sú skvelým východiskovým bodom pre turistov

2264x
07. Jún 2020
Zborovský hrad či Čierna mláka lákajú
Hrad Zborov
 
S uvoľňovaním protiepidemiologických opatrení sa postupne rozbieha turistika a nadšenci prírody túžobne očakávajú príchod priaznivejšieho počasia.
 
Okolie Bardejova ponúka veľa možností na trávenie voľného času priamo v prírode. Dnes sa bližšie pozrieme na gotický Zborovský hrad a jeho priľahlé okolie.
 
Zborovský hrad s jedinečnou dubovou alejou
 
Ani nie desať kilometrov od Bardejova môžete spoznávať krásy okolitej prírody a zažiť vôňu dávnej histórie. Z Bardejovských Kúpeľov vedie k hradu Zborov osemkilometrový náučný chodník so šiestimi zastávkami. Turistov a milovníkov prírody očarí v okolí hradu prastará aleja dubov, ktorých vek sa pohybuje na úrovni niekoľkých storočí.
 
Hrad Zborov, ktorý je dnes zrúcaninou, bol postavený na prelome 13. a 14. storočia a slúžil na ochranu uhorsko-poľskej cesty. V 17. storočí bol vážne poškodený a nepomohli mu ani boje počas prvej svetovej vojny. Pred necelým storočím bol hradný kopec vyhlásený za chránenú oblasť, v polovici minulého storočia bol jeho status zmenený na štátnu prírodnú rezerváciu. Vďaka tomu patrí Zborovský hrad medzi najstaršie chránené územia na Slovensku.
 
Samotný hrad i jeho okolie dlhý čas chátrali, ale pred desiatimi rokmi vzniklo Občianske združenie za záchranu Zborovského hradu, vďaka čomu areál hradu opäť ožil a stal sa dejiskom rôznych kultúrnych a spoločenských aktivít. Samozrejme, okrem toho hrad prechádza obnovovaním jednotlivých úsekov. Len vlani bol postavený nový most k juhovýchodnej veži.
 
Náučný chodník Čierna mláka
 
Ďalšou turistickou možnosťou so štartovým miestom v Bardejovských Kúpeľoch je náučný chodník Čierna mláka, ktorý sa rozprestiera v tamojších lesoparkoch. Je prístupný celoročne a ponúka tri okruhové varianty (1,9 km, 3,7 km a 3,9 km). Na prechádzke týmto chodníkom na vás čaká celkovo osemnásť zastávok. Niektoré z nich ponúkajú detailné informácie o samotnom chodníku, okolitej faune a flóre.
 
Na svoje si prídu aj priaznivci kultúrnych a historických pamiatok vďaka kaplnke sv. Huberta či nádhernej vyhliadke na spomínaný Zborovský hrad, aj so zaujímavými informáciami o tejto gotickej stavbe.
 
Ak zvažujete návštevu Zborovského hradu či náučného chodníka Čierna mláka, možno vás presvedčí aj bohatá ponuka reštauračných a ubytovacích zariadení v okolí. Veríme, že s postupným uvoľňovaním protiepidemiologických opatrení bude aj táto sféra turizmu odbremenená. Ak sa rozhodujete, ktorú z možností si vybrať, odporúčame kombináciu obidvoch.
(11:35, red)
Diskusia
Pridať komentár