Mestská polícia v Poprade testuje nové kamery

696x
08. Jún 2020
Pokles v podaní sťažností 
V prvej fáze budú tieto kamery používať motorizované hliadky a poriadková jednotka mestskej polície 
 
Ako jedna z prvých na Slovensku začala mestská polícia Poprad používať telové kamery. Pri policajných zásahoch totiž často dochádza k eskalácii napätia medzi zasahujúcim policajtom a osobou proti ktorej je zákrok smerovaný.
 
Aby mestská polícia v prípade potreby vedela objektívne vyhodnotiť postup jednak zasahujúcich policajtov, ako aj správanie a konanie osôb proti ktorým zákrok smeroval, je vhodné zdokumentovať priebeh celého zákroku. Týmto spôsobom sú tak chránení nielen policajti, ale aj osoby voči ktorým zasahuje. Pôsobiť majú na ľudí aj preventívne.
 
„Počas testovacej prevádzky kamier sme zistili, že v mnohých prípadoch stačí oznámenie o tom, že priebeh zákroku sa zaznamenáva a to postačuje na odstránenie agresívneho správania. Štatistiky zo zahraničia, kde tieto kamery používajú poukazujú na 40% pokles v podaní sťažností, týkajúcich sa zákrokov polície,“ vysvetlil náčelník mestskej polície Poprad Marián Gardoš.
 
Ďalším veľkým prínosom týchto kamier je aj skutočnosť, že policajti získavajú nezvratné a ťažko spochybniteľné dôkazy potrebné pre ďalšie konanie.
 
V prvej fáze budú tieto kamery používať motorizované hliadky a poriadková jednotka mestskej polície. Po ich osvedčení v praxi, mesto pristúpi k zakúpeniu ďalších kamier tak, aby boli zabezpečené kamery pre všetky hliadky mestskej polície v priamom výkone služby.
(10:18, poprad.sk)
Diskusia
Pridať komentár