VIDEO | Povolené návštevy v bardejovskej nemocnici

1941x
10. Jún 2020
Nemocnica uvoľnila opatrenia 
 
Pozrite si videoreportáž 
 
Bardejovská nemocnica uvoľnila opatrenia, ktoré boli prijaté v súvislosti s koronavírusom. Na lôžkových oddeleniach už sú povolené návštevy – v rovnakom čase je možné pripustiť návštevu maximálne dvoch osôb k jednému pacientovi, musia si však chrániť dýchacie cesty rúškom a vykonať dezinfekciu rúk.
 
„Prosíme návštevníkov, aby naozaj chodili len v tom nutnom prípade alebo dvaja k jednému pacientovi. Návštevné hodiny sú také, ako v predkrízovom režime počas víkendov aj pracovných dní presne ako boli predtým,“ upovedomila primárka poliklinického oddelenia tuberkulózy a pľúcnych chorôb NsP sv. Jakuba v Bardejove, Helena Leščišinová.
 
Operácie sa znova rozbehli
 
„Operujeme v plnom rozsahu, aj akútne aj plánované operácie na všetkých operačných odboroch, to znamená na chirurgii, traumatológii, gynekológii, na očnom a rozbiehame ortopedické operácie, akútne aj plánované. Nevyžadujú sa od pacientov ani karanténa, ani výtery. Musia si len plánované veci dohodnúť s danými oddeleniami a objednať sa na to, aby mohli prísť na operačný zákrok,“ prezradil riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Na lôžkové oddelenia pacienti už prichádzajú bez výterov, ambulantná starostlivosť už beží v plnom rozsahu. Termín a čas si môžu pacienti dohodnúť telefonicky.
„Na každej ambulancii pred vstupom do ambulancie, sestra s pacientom vyplní dotazník, kde zostávajú tie základné otázky, či nebol v kontakte, či nemá respiračné ťažkosti, či nie je v karanténe,“ doplnila Leščišinová.
 
„Zrušili sme triáže, to znamená zrušili sa tie triediace miesta, na základe odporúčania ministerstva zdravotníctva. My sme ich zatiaľ ponechali v takom stave v prípade, keby došlo k zhoršeniu, ale momentálne sú uzatvorené, červený stan aj ostatné a pacient prichádza už priamo do pavilónu bez triáže, triedenia, ale toto triedenie si potom vykonávajú jednotlivé ambulancie, čiže tieto ambulancie komunikujú s každým pacientom. Keď chce pacient prísť na vyšetrenie, ambulancia mu merá bezkontaktným teplomerom teplotu, takisto robia anamnézu a ďalšie veci,“ objasnil M. Petko.
 
Mobilné odberové miesto pred nemocnicou naďalej funguje, počet testovaných sa stále zvyšuje. Novinkou je testovanie samoplatcov. 
 
„A keď sme začínali výkonmi 5-8, tak momentálne naša kapacita viac neumožňuje, že ten počet výkonov utorky a štvrtky, keď sa tie výkony robia, výtery z hrdla a nosa, tak to číslo je 30,“ dodal na záver riaditeľ nemocnice.
(20:27, M. Baranová)
Diskusia
Pridať komentár