Elektrifikácia trate, servisné centrum i kryté nástupište v Humennom

1091x
11. Jún 2020
Elektrifikácia trate, servisné centrum i kryté nástupište
Dôjde k elektrifikácii železničnej trate
 
Okrem dopravnej infraštruktúry v meste bola jedným z okruhov v rámci rokovania s rodeným Humenčanom – štátnym tajomníkom Jaroslavom Kmeťom aj elektrifikácia železničnej trate v úseku Bánovce nad Ondavou – Humenné. Súčasťou toho by malo byť aj kryté nástupište či servisné centrum.
 
Ide o projekt, ktorý je podporovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.  
 
„Ešte v tomto období sme v stave, kedy Útvar hodnoty za peniaze posudzuje udržateľnosť projektu a štúdiu realizovateľnosti. Podľa čísel, ktoré som videl, bude táto štúdia pozitívne posúdená a následne môže ísť do obstarávania. Sme vo fáze pred obstarávaním zhotoviteľa elektrifikácie. Prostriedky musia byť dočerpané do konca roku 2023," vysvetlil J. Kmeť. 
 
Primátor mesta Miloš Meričko považuje tento projekt za veľmi dobrý.  
 
„Elektrifikácia sa v meste skloňuje už viac ako desať rokov. Samospráva má veľký záujem, aby sa elektrifikácia a súvisiace stavby plynule pripravovali a zrealizovali," podotkol primátor mesta. 
 
So stavbou by sa mohlo začať už v budúcom roku.
 
 „V projektových podkladoch, ktoré sme mali k dispozícii, má elektrifikácia končiť pri nadjazde, pričom traťové systémy (slaboprúdové) pôjdu ďalej. Prekryté by mohlo byť nástupište s prepojením do budovy stanice a do existujúceho podchodu," uviedol Marián Šalata z Odboru územného plánovania, výstavby, životného prostredia, dopravy a zelene.  
 
Ako doplnok v terajšom depe sa pripravuje stavba Servisného centra pre moderné elektrické súpravy. Ich servis alebo oprava sa nemôže realizovať bez „strechy", ale musia zájsť takpovediac do garáží.
(9:24, humenne.sk)
Diskusia
Pridať komentár