Čarovné hrady a zámky Slovenska, ako ich nepoznáte

1139x
15. Jún 2020
Čarovné hrady a zámky Slovenska tak, ako ich nepoznáte 
 
Na domáci slovenský knižný trh prichádza v týchto dňoch nová výnimočná publikácia z edície Čarovných kníh, obsahom ktorej sú čarovné zábery známych i menej známych hradov a zámkov z celého Slovenska.
 
„Naše čarovné Slovensko sa snaží ekonomicky postaviť opäť na nohy. Jednou z možností ako to dosiahnuť, je podpora domáceho cestovného ruchu, obzvlášť v nadchádzajúcom dovolenkovom období. Napomôcť tomu má aj nová kniha Čarovné hrady a zámky, ktorá práve prichádza na knižné pulty. Milovníci histórie, romantiky a tajuplnosti po prelistovaní v nej určite nájdu inšpiráciu pre nejeden výlet,“ približuje obsah novej publikácie fotograf Milan Paprčka.
 
Čitateľ v novej knihe, podľa slov Milana Paprčku, objaví v inom svetle popri najznámejších a reprezentatívnych pamiatkach aj tie menej známe.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
„Na Slovensku v súčasnosti evidujeme a chránime okolo 180 hradov a zámkov, vrátane zrúcanín. Keď k tomu pripočítame vyše 400 ďalších zámockých stavieb a kaštieľov, na každých 45 tisíc Slovákov pripadá jeden zámok či hrad, preto sme krajinou s najvyšším počtom hradov, zámkov a kaštieľov na jedeného obyvateľa.
 
Všetky tieto objekty už 16 rokov zakresľujeme do máp, maľujeme na obrazy, a posledných rokov fotografujeme z lietadla aj zo zeme. Naši regionálni fotografi najlepšie poznajú lokálne podmienky svojho vlastného regiónu.
 
Najlepšie vedia, kedy ten „ich“ hrad zapózuje pre fotografa nevšedne. Výsledkom ich práce sú zábery, prinášajúce jedinečný pohľad na hrady a zámky, ktoré vás prekvapia, aj keď si myslíte, že danú pamiatku už dokonale poznáte.“ hovorí Milan Paprčka.
 
Autori novovychádzajúcej publikácie na čele s Martinom Kmeťom si pri jej zostavovaní dali za cieľ, aby sa aj menej populárnym lokalitám dostalo zaslúženej pozornosti pre ich výnimočnú krásu či historickú hodnotu a hlavne ich romantickosť a tajomnosť.
 
 
„Okrem čarovných fotografií legendami opradených známych hradov ako sú Bratislavský, Oravský, Trenčiansky, Spišský či Čachtický hrad alebo tiež Devín, Krásna Hôrka a Bojnický zámok v novej publikácií prinášame čarovné zábery, aj napr., na Soví a Pustý hrad, Dobrú Nivu, či Hajnáčku, ktoré dobre poznajú zväčša iba miestni,“ dodáva Martin Kmeť.
 
Publikácia je výnimočná aj tým, že v nej nájdeme fotografie od viacerých autorov a niektoré zábery na naše čarovné pamiatky či pozostatky kedysi honosných obydlí našich predkov pochádzajú aj z archívu Vihorlatského múzea.
 
„V novej fotoknihe Čarovné hrady a zámky sme publikovali fotografie 73 hradov a zámkov, zachytené objektívmi 77 regionálnych fotografov, posádke nášho CBS Flying Teamu, ako aj spolupracovníkov - fotografov-dronistov zo skupiny ChelloPhoto,“ spresňuje Martin Kmeť, autor publikácie.
 
Kniha Čarovné hrady a zámky v textovej časti prináša hodnotné informácie o kultúrnych, spoločenských a vzdelávacích inštitúciách či významných podnikoch z celého Slovenska.
 
Nechýbajú aj fotozábery s textovými popismi malebných obcí v okolí slovenských hradov. Všetky texty v knihe, ako aj popisy k fotografiám, sú okrem slovenčiny napísané aj v anglickom jazyku.
 
Vydavateľstvo CBS ju vydáva v náklade 9500 ks a prelistovať si ju zadarmo je možné aj prostredníctvom listovača na: https://www.cbs.sk/kniha/carovne-hrady-a-zamky-slovenska/#1.
(19:14, L. Lalíková)
Diskusia
Pridať komentár