VIDEO | Základné školy v Bardejove a okolí hlásia veľkú účasť žiakov na vyučovaní

1358x
16. Jún 2020
Školy po znovuotvorení
Pozrite si videoreportáž 
 
Na prvý stupeň základných škôl, ktoré sa znovuotvorili po pandémii koronavírusu, nastúpili žiaci na dobrovoľnej báze. Viaceré školy hlásia vysokú účasť na vyučovaní po viac ako dvojmesačnom zatvorení.
 
Samotná výučba prebieha v blokoch a je doplnená o športové a voľnočasové aktivity v exteriéri. Protiepidemiologické opatrenia a zaobstarávanie ochranných pomôcok vedenie škôl poväčšine zvládlo.
 
„Od 1. júna malo k nám nastúpiť 221 žiakov, nastúpilo 195, ale už máme zase žiadosti rodičov, ktorí prehodnotili a chcú deti prihlásiť do školy, lebo zistili vlastne, že to vyučovanie prebieha v pohode tak, ako má vyzerať vyučovanie,“ prezradila Milena Kravcová, riaditeľka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove.
 
Dezinfekcia prebieha denne 
 
„Nám sa prihlásilo 78% z celkového počtu to znamená prvý stupeň a piaty ročník. Čo sa týka týchto opatrení zvládli sme to, myslím si že veľmi dobre to znamená, že dezinfikujeme denno denne, ešte aj teraz sa merajú teploty detí, detí si zvykli,“ informoval Ivan Bandurič, riaditeľ ZŠ Bartolomeja Krpelca v Bardejove.
 
„Nahlásilo sa viac ako 80% žiakov, ktorí prejavili záujem chodiť do školy. Problém trošku bol s ochrannými a dezinfekčnými prostriedkami, ale tie sa nám na koniec podarilo zaobstarať včas a pripraviť školu. Štátne hmotné rezervy nám dodali rúška, jeden štít pre celú školu, dezinfekcie v podstatne žiadne, ale v spolupráci s inými organizáciami sa nám podarilo zabezpečiť všetko tak, ako má byť ,“ doplnil riaditeľ ZŠ Komenského, Ján Mika.
 
„Do školy sa nám prihlásilo 89% žiakov, potom sme starostlivo pripravovali celé naše prostredie, zabezpečili sme dostatok dezinfekcie, vyčistili sa triedy, pripravili sa aj toalety, tak isto sa pripravilo prostredie vo vestibule na ranný filter, kde sa každé ráno meria teplota,“ zhodnotila riaditeľka Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Faustíny v Dlhej Lúke Mária Exnerová.
 
Fungujú aj školské kluby
 
Samotné vyučovanie má aj resocializačný prvok, kedy sa deti stretávajú po dlhšej dobe. Záujem zo strany rodičov posielať deti do škôl rastie. Školské kluby fungujú aj pri dodržaní počtu dvadsatich žiakov v skupine. V školských jedálňach, najnovším usmernením hlavného hygienika, môžu za jedným stolom sedieť štyria žiaci.
 
„Máme veľkú výhodu oproti ostatným školám, že sme pavilónová škola, tým pádom to rozmiestnenie a stretávanie sa rôznych skupín bolo minimálne. Zvládli sme to tak isto v jedálni, lebo máme obrovskú jedáleň,“ dodal Bandurič.
 
„Počas obedov sme si určili časy, každá skupina má svoj čas kedy ide obedovať do školskej jedálne. V jedálni nám tety kuchárky pripravia stoly, taniere, príbory, vodu, aby si deti nemuseli nič brať,“ skonštatovala Exnerová.
 
Pokračuje aj dištančné vyučovanie
 
Dištančné vyučovanie pre žiakov, ktorí ostali doma, pokračuje ďalej. Týka sa to aj žiakov druhého stupňa.
 
„Tí, ktorí nemajú prístup na internet tak máme takú formu, že dostavajú úlohy, ktoré si vyzdvihnú rodičia v pondelok, ďalší pondelok prinesú vypracované a dostanú ďalšie,“ povedal Bandurič.
 
„Niektoré detí, ktoré mali problém s pripojením tak si chodia po úlohy sami do školy, asistentky s nimi pracujú individuálne,“ dodal na záver Mika.
 
Posledný júnový týždeň sa podľa rozhodnutia vlády Slovenskej republiky otvárajú stredné školy a taktiež druhý stupeň základných škôl. Tento týždeň bude slúžiť hlavne na odovzdávanie vysvedčení a ukončenie ročníka.
(19:37, M. Baranová)
Diskusia
Pridať komentár