VIDEO | Obec Sveržov sa môže pochváliť viacerými úspešnými projektami

2816x
18. Jún 2020
Aktívni folklóristi i dobrovoľný hasičský zbor
Pozrite si videoreportáž 
 
Sveržov leží v severozápadnej časti Nízkych Beskýd v Ondavskej vrchovine a rozprestiera sa v dolnej časti údolia Sveržovky. Obec patrila v minulosti do šarišskej župy ako poddanská dedina mesta Bardejov, od ktorého leží dvanásť kilometrov severozápadne. V súčasnosti má Sveržov viac ako 600 obyvateľov a obec disponuje bohatou občianskou a technickou vybavenosťou.
 
„Obec Sveržov píše svoju históriu od roku 1355, taký oficiálny termín a neoficiálny termín sme našli ešte aj staršie dáta, rok 1324. Obec je splynofikovaná, má urobené vodovodné siete, elektrickú sieť má novú postavenú, respektíve zrekonštruovanú, nové verejné svetlá máme v obci, ktoré fungujú. Najnovšie sme teraz spustili kamerový systém v obci kvôli bezpečnosti občanov, máme dá sa povedať celkom slušnú vybavenosť, čo sa týka materskej a základnej školy,“ prezradil starosta obce Pavol Ceľuch.
 
Rekonštrukciou materskej školy vznikla dvojtriedna materská škola. Na školský rok 2020/2021 sa prihlásilo do škôlky 37 detí. Tá je spojená budovou s komunitným centrom od roku 2014 a aktívne spolupracuje s organizáciou Človek v ohrození.
 
„Spolupracujú nie len s rómskym obyvateľstvom, ale s prevažnou časťou majoritného obyvateľstva, čiže rôzne aktivity, keď ste boli teraz v obci možno ste počuli aj hlásenie. Myslím, že tu budú aj nejaké kaderníčky, ktoré budú parádiť naše ženy, že aj týmto spôsobom nejako pomáhajú obci sa rozvíjať a zveľaďovať. Máme taktiež aktívnych dôchodcov,“ prezradil starosta.
 
V obci sú veľmi aktívni folklóristi a pôsobí v nej aj úspešný dobrovoľný hasičský zbor.
 
„Sú niekoľkonásobní majstri východoslovenskej hasičskej ligy, super ligy, niekoľkonásobní majstri okresu, niekoľkonásobní držitelia najlepší dobrovoľný hasičský zbor v okrese Bardejov. Sami si postavili svoju trať za pomoci obecného úradu, urobili si to sami brigádnicky,“ pochválil sa starosta obce.
 
Zásadnou rekonštrukciou prešla aj základná škola. V tomto školskom roku ju navštevuje 35 detí.
 
„Škola prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Odstránili sme rôzne havarijné stavy, bola tam strecha, ktorá mala ešte eternit, azbest, boli tam staré wecká, ktoré sú nové vymenené, podlahy ktoré boli nevyhovujúce sú vymenené, nová fasáda,“ doplnil P. Ceľuch.
 
Sveržov vo veľkej miere využíva eurofondy na financovanie svojich projektov, ktoré skrášľujú a modernizujú obec. Spolupracuje s Prešovským samosprávnym krajom a taktiež sa uchádza o dotácie zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. V obci tiež pribudol nový most, ktorý spojil jej dve časti. Najväčšou prioritou v blízkej dobe je výstavba čistiarne odpadových vôd pre obyvateľov Sveržova a Tarnova.
 
„Toto si myslím, že je také gro, pretože to nám veľmi, veľmi skvalitni život v obci, skvalitní životné prostredie v obci a nie len vo Sveržove, ale hlavne tým obciam ktoré sú pod Sveržovom,“ dodal starosta Pavol Ceľuch.
(18:41, M. Baranová) 
Diskusia
Pridať komentár