Final 4 Slovenského pohára v hádzanej sa uskutoční v Bardejove

2402x
20. Jún 2020
Vyžrebovali nový ročník Slovnaft handball extraligy
Tatran Prešov má v domácej lige cieľ jasný 
 
Na štvrtkovom aktíve klubov v Bratislave vyžrebovali nový ročník Slovnaft handball extraligy (SHE) v hádzanej mužov. Tá bude mať v sezóne 2020/2021 dovedna desať účastníkov. V porovnaní s predchádzajúcou edíciou je to o jedného viac. K deviatim z uplynulej sezóny, ktorú nedovolila dohrať pandémia koronavírusu, pribudol druhý košický tím HK Košice, ktorý v nedokončenej sezóne úspešne účinkoval v I. lige. Práve nováčik súťaže pritom bude v termíne 5.- 6. septembra prvým súperom Tatrana Prešov v novom extraligovom ročníku.
 
Ešte predtým, čo náš tím privíta východniarskeho rivala, vedeného trénerom Martinom Liptákom, sa v termíne 29. – 30. augusta odohrá preložené vyvrcholenie Final 4 Slovenského pohára z tejto sezóny. To sa malo pôvodne odohrať 14.-15.3. v Bardejove a Tatranu v semifinále vyžrebovali súpera zo Šale. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Nové Zámky a Považská Bystrica.
 
Nový ročník SHE prinesie aj nový formát extraligovej súťaže, ktorý si na aktíve odhlasovali jednotlivé kluby.
 
„Hoci zväz dával návrh, aby sa hralo rovnakým systémom ako doteraz, kluby napokon tesne odhlasovali návrh z Topoľčian, ktorý predpokladá odohratie ročníka bez nadstavby. Odohrá sa teda iba 18 kôl základnej časti a potom semifinále a finále play-off,“ avizoval zo zasadnutia manažér Tatrana Prešov Milan Lozák s tým, že rozhodnutie klubov ešte musí odobriť konferencia Slovenského zväzu hádzanej.
 
„Za tento model hlasovali kluby, ktoré sú na pokraji krachu a nevedia či vôbec nastúpia do súťaže,“ skonštatoval Lozák.
 
Ako vysvetlil riaditeľ súťaží Slovenského zväzu hádzanej Peter Brunovský, kluby to zdôvodňovali snahou odľahčiť klubové rozpočty znížením nákladov a uvoľnením kalendára po situácii z uplynulých mesiacov spôsobenej koronavírusom, Nový model teda prinesie menej zápasov, zároveň sa zrušili stredy ako hracie dni. „Extraliga aj zápasy od osemfinále Slovenského pohára sa budú hrať v soboty,“ pridal ďalšiu aktualitu Lozák.
 
 
Systém súťaže ráta s tým, že po základnej časti pokračuje najlepšie kvarteto klasickou vyraďovacou časťou o Pohár Antona Frola. Prvé štyri tímy postúpia do semifinále play-off (1. – 4., 2. – 3.), ktoré sa začne v máji. Takisto ako finále aj o 3. miesto sa bude hrať na tri víťazstvá. Nový majster bude známy v druhej polovici mája. Extraligový šampión získa pohár pomenovaný po slovenskej legende a hádzanárovi storočia Antonovi Frolovi,.
 
Družstvá na 5. – 8. priečke si predĺžia sezónu a budú bojovať o Ligový pohár. Stretne sa každý s každým systémom doma – vonku. Tímy teda odohrajú dovedna šesť kôl. Za umiestnenie v dlhodobej časti získajú bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0). Pre tím na 9. mieste po dlhodobej časti sa sezóna skončí, posledné družstvo bude hrať baráž s víťazom I. ligy o účasť v nasledujúcom ročníku SHE.
 
Manažér Tatrana na tlačovej konferencii v Bratislave novinárom krátko predstavil aj aktuality z nášho klubu.
 
„Ako sme už avizovali v predchádzajúcich týždňoch, káder pre novú sezónu má náš klub skompletizovaný. Prešiel výraznejšou obmenou a pribudli do neho aj hráči z, v našich končinách menej tradičných krajín, ako je Brazília, Tunisko, Kuba či Portugalsko. Štart prípravy je stanovený na 1. júla,“ uviedol Lozák a dodal:
 
„Tatran bude v novej sezóne pôsobiť okrem domácej súťaže tradične aj v nadnárodnej SEHA lige a v európskych pohárových súťažiach, konkrétne v novovzniknutej Európskej hádzanárskej lige. Čo sa týka ambícií v medzinárodných konfrontáciách, k tým sa bližšie vyjadríme po vyžrebovaní týchto súťaží. V domácej lige a tiež aj Slovenskom pohári bude samozrejme našou snahou zisk celkového víťazstva v oboch týchto súťažiach. Veríme, že všetky súťaže odohráme za čo najväčšej možnej účasti našich fanúšikov na zápasoch. V tomto smere preto chceme podporiť iniciatívu viacerých klubov aj mimo hádzanárskej komunity, ktorí sa snažia o zmenu obmedzenia účasti fanúšikov z pevnej cifry na percentuálny podiel kapacity štadiónov či hál.“
 
Vyžrebované dvojice 1. kola Slovnaft handball extraligy v hádzanej mužov 2020/2021 (termín: 5. – 6. septembra 2020)
Tatran Prešov – HK Košice
MŠK Považská Bystrica – MHC Štart Nové Zámky
ŠKP Bratislava – HáO TJ Slovan Modra
Košice Crows – HKM Šaľa
HK Agro Topoľčany – Sportacademy Hlohovec
(11:28, I.K., tatranpresov.sk)
Diskusia
Pridať komentár