F. Gajdoš sa vracia na Slovensko: Bardejovský rodák bude súčasťou zvolenskej defenzívy

6195x
07. Júl 2020
Nezáleží odkiaľ ste, ale čo pre to robíte
 
Talentovaný hokejista František Gajdoš bude v sezóne 2020/2021 súčasťou zvolenskej defenzívy. Na Slovensko sa po piatich rokoch vracia z juniorskej Sparty Praha. Redakcia AHOJ.TV zisťovala, ako sa dostal k hokeju, čo považuje za svoje najväčšie víťazstvo a aké sú jeho plány na najbližšie mesiace.
 
Devätnásťročný bardejovský rodák odišiel v roku 2015 do Česka, kde bol zaradený do kategórie U16 v Porube. Neskôr pôsobil v pražskej Sparte, v ktorej sa stal členom dorasteneckého tímu. Vlani bol súčasťou reprezentácie do 18 rokov na svetovom šampionáte, predtým sa s ňou predstavil na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe.
 
Kam siahajú tvoje hokejové začiatky? Kto ťa k nemu priviedol?
 
K hokeju ma priviedli moji rodičia. Venujem sa mu asi od takých šiestich rokov. V Bardejove som pôsobil do siedmej triedy, potom som ako starší žiak odišiel do Česka, ale stále som si dorábal povinnú školskú dochádzku.
 
Akú základnú školu si navštevoval?
 
Navštevoval som Základnú školu s materskou školou Pod Vinbargom 1 v Bardejove. Fungovali sme tam v rámci športovej triedy špecializovanej na hokej. Učitelia boli veľmi ústretoví, vďačím im za veľa a doteraz ich rád navštevujem.
 
„Ide v podstate už o tretieho reprezentanta a prvého mužského reprezentanta zo Základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom 1 v Bardejove. Lívia Lúčová, Soňa Fedoročková a teraz Ferko. Na „piatej základnej“ rastú samé talenty. (tréner Tomáš Ivan)
 
A čo stredná škola?
 
Strednú som absolvoval v Ostrave a potom som prešiel do Prahy, tam som aj zmaturoval zo športového manažmentu.
František Gajdoš v drese Sparty Praha
 
Mimoriadna situácia spojená s koronavírusom dala stopku aj športovému segmentu. Ako ste počas tohto obdobia fungovali?
 
Počas výrazných obmedzení sme mali pauzu zhruba mesiac a pol, aktuálne sme začali letnú prípravu.
 
Ak by si mal vybrať nejaké tvoje osobné životné víťazstvo, ktoré by to bolo?
 
Spomedzi všetkého určite možnosť zahrať si na Majstrovstvách sveta do osemnásť rokov. Túto účasť považujem za taký môj úspech a zároveň bolo pre mňa veľkou cťou dostať sa tam. Z hokejových úspechov by som ešte spomenul výhru druhého miesta v juniorke za Spartu.
 
Vnímaš nejaký výrazný rozdiel medzi nastavením tréningov, ale aj celkovej mentality v Čechách a u nás na Slovensku?
 
Neviem to ešte veľmi porovnať, pretože som sa ešte poriadne nezaradil do Zvolena. Počas môjho fungovania v Čechách som na Slovensku veľmi netrénoval.
 
Vyhliadky do budúcna? Láka ťa cesta za oceán?
 
Hrať extraligu mužov a dostať sa na Majstrovstvá sveta do dvadsať rokov, ktoré budú teraz v decembri. Uvidíme, ako sa mi bude dariť a ako sa uchytím v mužskom hokeji. Rád by som zavítal aj za oceán, ale tieto veci bude mať na starosti viac-menej agent.
 
Takže máš už svojho agenta?
 
Áno. Z tohto hľadiska budú dôležité práve majstrovstvá. Chodí tam veľa agentov a skautov, a preto sa všetci chcú ukázať v čo najlepšom svetle. Ale dôležité je, aby sme dopadli dobre ako tím.
 
V osemnástke si stretol chlapcov z rôznych súťaží a krajín. Aký bol prístup pri prípravách? Badal si nejaké rozdiely?
 
Musím povedať, že k nám pristupovali rovnako. Všetci sme boli takí istí, nemali sme individuálne podmienky ani nároky na nás neboli rozdielne. Brali nás ako jeden celok.
Od novej sezóny bude František hrávať za extraligový Zvolen 
 
Na akej pozícii aktuálne hráš?
 
Obranca. Keď som bol ešte v Bardejove, hral som útočníka a potom som nejako prešiel do obrany.
 
„Ferko chcel dávať góly stále, už odmala. Pamätám si na jeho prvú vetu v treťom ročníku, kedy chcel veľmi hrať center. Je vzácnym hráčom, pretože dokáže zahrať aj vzadu aj vpredu. V siedmom ročníku ho tréner Sokoli začal posúvať z centra, ktorý má na starosti viac-menej tie brániace veci, dozadu, a Fero sám na sebe zistil, že je veľmi komplexný. Sokoli v ňom našiel toho ideálneho obrancu. My sme ho ešte stále mali ako centra, ale využívali sme ho všade. (tréner T. Ivan)
 
Kedy ti štartuje príprava?
 
Mali by sme štartovať dvadsiateho júla, ale ešte mi má volať pán tréner, takže sa uvidí, kedy presne všetko začne. Sezóna štartuje niekedy v októbri, tým pádom máme na prípravu ešte nejaké dva mesiace. Teraz odchádzam na prvý kemp do dvadsať rokov. Mám pred sebou takzvané hokejové leto.
 
Akí spoluhráči ťa čakajú vo Zvolene?
 
Vidím, že tam podpisujú stále nejakých nových, ale nie sú mi známi. Poznám tam len jedného mladého chalana, ktorý má prísť z Česka. Zvyšok je pre mňa nový.
 
Máš v hľadáčiku nejaký šport, ktorý by si ešte chcel robiť?
 
Okrem hokeja ma bavia bojové športy, taký futbal ma nechytil vôbec.
 
Pohľad na celkovú podporu športu na Slovensku? Existuje niečo, čo by si štrukturálne zmenil? Predsa sa v tej brandži pohybuješ už dlhšiu dobu.
 
Asi to nasmerujem konkrétne na Bardejov. Privítal by som, keby mesto začalo viac podporovať hokej, pretože vidíme, že to nie je bohviečo.
 
Ako vnímaš, že si sa do extraligy dostal z takého malého mesta? Odkázal by si niečo chlapcom, ktorí tu trénujú?
 
Tak nech len makajú, nech ich to baví, nech to robia s radosťou, a tak to pôjde. Nič nerobte na silu. Nezáleží na tom odkiaľ ste, ale čo pre to robíte.
(18:55, red)
Diskusia
Pridať komentár