Vláda predstavila veľký sociálny balík v hodnote 500 miliónov eur

1395x
15. Júl 2020
Vláda predstavila veľký sociálny balík v hodnote 500 miliónov eur
Viaceré zmeny v sociálnom balíku 
 
Stred týždňa priniesol viaceré zmeny v sociálnom balíku od štátu. Úpravy sa dotknú materského príspevku, trinástych dôchodkov, daňového bonusu na deti či bezplatného cestovného. Peniaze potrebné na realizáciu balíka chce vláda nájsť vo vlastných rezervách.
 
Nová tehotenská dávka a vyššie trináste dôchodky
 
Vláda do balíčka zaradila tehotenskú dávku vo výške 200 eur mesačne, a to už od štvrtého mesiaca tehotenstva. Do platnosti by mala prísť od 1. januára budúceho roka.
 
Zákon o 13. dôchodku má priniesť dvojnásobok sumy, na ktorú boli seniori zvyknutí popri štandardnom dôchodku. Minister práce Milan Krajniak však podotkol, že dôchodok nebude vyplácaný každému rovnako. Cieľom je pomôcť najmä tým ľuďom, ktorí ho potrebujú najviac. V praxi tento dôchodok dostane každý, no vyššia suma pripadne seniorom, ktorí doteraz poberali najnižšiu možnú sumu peňazí.
 
Senior s dôchodkom do 214,82 eura má dostať 13. dôchodok v sume 300 eur, pričom si oproti vianočnému príspevku z minulosti polepší o 100 eur. Senior s dôchodkom 300 eur dostane 13. dôchodok vo výške 269,34 eura, senior so 400-eurovým dôchodkom dostane 233,34 eura, senior s 500-eurovým dôchodkom dostane 197,34 eura, pričom tento dôchodca by v minulosti dostal vianočný príspevok vo výške 71,86 eura.
 
Koniec obedom zadarmo
 
Novinkou je aj dvojnásobný daňový bonus na deti, ktorý sa bude vyplácať až do pätnásteho roku života dieťaťa. Má byť náhradou za zrušené obedy zadarmo. Výnimkou však budú obedy pre deti zo sociálne odkázaných rodín a deti nezamestnaných rodičov. Tým bude strava zdarma poskytovaná aj naďalej.
 
Zmeny v bezplatnej doprave
 
Bezplatná doprava pre deti, žiakov, študentov, dôchodcov a vozíčkarov ostane v platnosti, no pre tieto skupiny pribudne aj doprava zadarmo v linkách MHD a takisto v autobusoch určených na diaľkovú prepravu.
(14:39, red, foto: pixabay.com)
Diskusia
Pridať komentár