VIDEO | Mládežnícky parlament z Bardejova sídli v nových priestoroch

1675x
16. Júl 2020
Nové priestory pre mládežníkov
Pozrite si videoreportáž 
 
Mestský mládežnícky parlament v Bardejove sídli od 14. júla v nových priestoroch na Stӧcklovej ulici. Skupina mladých aktívnych ľudí je integrálnou súčasťou mesta už od roku 2017.
 
Po participácii na viacerých úspešných projektoch prišla z ich strany požiadavka na vytvorenie miesta, z ktorého by mohli svoje aktivity koordinovať a rozvíjať. Mesto žiadosť schválilo a členovia parlamentu môžu pokračovať v cieľoch, ktoré si stanovili.
 
„V septembri tohto roka sme sa rozhodli, že už naozaj musíme náš interný problém nejako vyriešiť a rozhodli sme sa požiadať o projekt. S mestom sme otázku priestoru riešili už dva roky dozadu. Vtedy sme našli zopár alternatív, ale tie neboli vyhovujúce, respektíve mali ísť do rekonštrukcie, takže by sa nedali využívať. V septembri sme našli tento priestor. Vďaka mestu Bardejov sa podarilo už v decembri 2019 vybaviť to, aby sme mali priestor za jedno euro, schváli to mestskí poslanci,“ priblížil Jakub Boruv, predseda mládežníckeho parlamentu.
 
FOTOGALÉRIA PÔVODNÝCH PRIESTOROV:
 
Za počiatočný kapitál od mesta sa mládežníkom podarilo zakúpiť základný nábytok. Zvyšok revitalizácie bol dofinancovaný z grantu komunitnej nadácie a z darov členov mestských komisií.
 
„Musím povedať, že pokiaľ budem mať komisie na starosti tak, ako ich mám teraz, budú mať u mňa otvorené dvere a ústretové kroky vo vzťahu ku všetkému. Fakticky žijú z peňazí, ktoré potrebujú získať. Tak mi napadla myšlienka, že by sme možno vytvorili nejaký fond pre študentský parlament mimo rozpočtu mesta, do ktorého by prispievali poslanci, prípadne nejaké záujmové organizácie. Dúfam, že sa mi to podarí,“ uviedla viceprimátorka mesta Eva Hudáková.
 
Mládežnícky parlament v Bardejove možno považovať za slovenský unikát. Jeho členovia sa aktívne podieľajú na komunálnej politike.
 
FOTOGALÉRIA NOVÝCH PRIESTOROV:
 
„Robia ozaj zmysluplné veci a sú krásnym príkladom pre celé Slovensko, myslím, že aj za hranicami. Už len v tom, že dokázali s mestom, možno aj v spolupráci s neziskovým sektorom, dostať sa aj do komisii mestského zastupiteľstva, pretože to je veľmi dobrý spôsob, ako spoznávať rozhodovací mechanizmus na úrovni miestnej samosprávy. Toto je pre nich veľmi dobrá praktická škola,“ poznamenal Jozef Jarina, správca Komunitnej nadácie Bardejov.
 
Počas sprísnených opatrení v dôsledku mimoriadnej situácie si parlament musel dať od aktivít prestávku, aktuálne pracujú na novom projekte Creaton.
 
„Je to vlastne projekt, v ktorom umožníme mladým ľuďom – ôsmakom, deviatakom, prvákom a druhákom na stredných školách skúsiť, aké je to v mládežníckom parlamente. Že naozaj nerobíme iba politické veci, ale že organizujeme rôzne turnaje, konferencie, naozaj máme z každého rožka troška. Každý si môže nájsť to svoje, o tom bude ten Creaton, na ktorý sa môžu prihlásiť koncom tohto mesiaca,“ doplnil Boruv.
(19:20, red. foto: M. Duleba)
Diskusia
Pridať komentár