Polícia vyzýva k väčšej obozretnosti počas prázdnin

1157x
17. Júl 2020
Problémy súvisiace najmä s deťmi a mladistvými
Polícia apeluje na rodičov 
 
Mestská polícia Poprad upozorňuje počas letných prázdnin na problémy súvisiace najmä s deťmi a mladistvými, ktorí trávia svoj voľný čas doma a bez dozoru. Riziko nehrozí iba pri nebezpečných hrách alebo na problémových miestach, ale i pri konzumácii návykových látok, alkoholu či dokonca drog.
 
„Deťom, ktoré trávia prázdniny „na ulici“ sa môže stať, že sa ocitnú v nie práve vhodnej spoločnosti. Práve takéto nevhodné partie sú pre nich nesprávnym vzorom. Ako nový členovia sa do nich snažia zapadnúť, napodobňovať ich a tým si neuvedomujú možné následky“, informoval náčelník Mestskej polície Poprad Marián Gardoš.
 
Deti bez prítomnosti rodičov 
 
Problémy môže spôsobiť i ponechanie detí doma bez prítomnosti rodičov, kde práve po požití alkoholických nápojov nastáva rušenie nočného pokoja či obťažovanie okolia hlučným správaním.
 
„Osoby mladšie ako pätnásť rokov sa nesmú bez dozoru rodičov zdržiavať po 21.00 hod. večer na verejne prístupných miestach podávajúcich alkohol, za porušenie zákazu hrozia sankcie a v niektorých prípadoch i zákaz navštevovať pohostinstvá“, dodal náčelník Marián Gardoš.
 
Polície bude pravidelne kontrolovať 
 
Mestská polícia apeluje na rodičov neplnoletých osôb, aby aj počas letných prázdnin venovali zvýšenú pozornosť svojim deťom a zaujímali sa o to, ako a kde trávia čas. Mestská polícia bude počas leta pravidelne kontrolovať dodržiavanie týchto ustanovení.
 
K letným prázdninám neodmysliteľne patria aj športové aktivity. Pre hru je lepšie využiť herné zóny alebo detské ihriská, ktoré sú pod dohľadom viacerých ľudí. Obľúbenou aktivitou je aj bicyklovanie, pri ktorom je potrebné byť obozretný. Mestská polícia preto upozorňuje na dodržiavanie zákonných ustanovení a pravidiel cestnej premávky. Prioritou by mala byť kontrola technického stavu bicykla, funkčnosť bŕzd, nahustenie pneumatík, osvetlenie, prípadne niektoré reflexné prvky, bezpečnostná prilba (pre deti do 15 rokov) a podobne.
 
Rôzne kolízne situácie 
 
„V našom meste máme zaznamenané rôzne kolízne situácie medzi cyklistami a chodcami, ale aj to, že si samotní cyklisti jazdia, kde chcú, prípadne sa chodci prechádzajú po cyklistických chodníkoch. Navyše rodičia by mali vedieť, kde a s kým sa ich deti bicyklujú. Deti by zároveň nemali neuzamknutý bicykel nechávať bez dozoru na verejnom priestranstve“, upresnil náčelník.
 
V prípade akýchkoľvek problémov na úseku verejného poriadku, majetku či občianskeho spolunažívania je potrebné kontaktovať Mestskú políciu na tiesňovej telefónnej linke 159.
(8:30, poprad.sk)
Diskusia
Pridať komentár