Známa slovenská spisovateľka zavítala do Bardejova

44x
27. Marec 2015

Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

spisovateľka ahojbardejov (12).JPG

Spoločne zapózovali

 

V stredu 25. marca bolo už od rána  na Základnej škole na Komenského ulici rušno. Do zborovne sa ponáhľali malí aj väčší čitatelia a milovníci kníh spisovateľky Gabriely Futovej.  Autorka  mnohých kníh pre deti, držiteľka ocenenia Zlatá rybka za najlepšiu detskú knihu a iných literárnych cien, zavítala medzi nás na besedu.  Tá prebiehala v príjemnej atmosfére, ktorú vie pani Futová pútavým rozprávaním o svojich knihách, práci a zážitkoch  vytvoriť.

Otázkam nebolo konca kraja. Deti boli zvedavé na to, ako jej knihy  (Hľadám lepšiu mamu, Naša  mama je bosorka, Brata musíš poslúchať, Dokonalá Klára, Keby som bola bosorka, Lepší otec v hrsti, Nezblázni sa mamička,  4 kosti pre Flipra, Poškoláci, Nejdem a basta a iné...) vznikali, kde hľadá inšpiráciu, čo ešte plánuje napísať. Pozorní poslucháči sa dozvedeli  veľa nie len  o jej tvorbe, ale aj o nej samej.  Zaujímavé boli jej príhody z detstva, rodinného života aj  príbehy zvierat, ktoré prichýlila pod svojou strechou.  Jej rozprávanie spestril aj prednes úryvku z knihy Dokonalá Klára v podaní Lindy Hlavinkovej.

Na záver bola autogramiáda a fotenie s obľúbenou autorkou. Sme veľmi radi, že sme sa s ňou mohli po štyroch rokoch opäť stretnúť a že ako sama povedala, sa na našej škole  cítila veľmi dobre.

 

Sme aj na sociálnej sieti - majte vždy najaktuálnejšie správy poruke 

 https://www.facebook.com/ahojbardejov.sk

 

Gabriela Futová

Gabriela Futová vyštudovala novinárstvo na FF UK v Bratislave, píše príbehy o malých výmyselníkoch, a preto ani jednej jej knižke nechýba humor. Už jej prvá knižka Naša mama je bosorka! malých čitateľov očarila.

V knižkách Hľadám lepšiu mamu a Lepší otec v hrsti ako kamoš na streche, druháčka Katka vymýšľala, ako si zabezpečiť lepšiu mamu. Smiešno - smutné bláznivé príbehy zaplnili knižky Nezblázni sa mamička a Keby som bola bosorka. Futová našla zaujímavé témy aj v škole.Svedčia o tom tituly Rozruch v škole na Kavuličovej ulici a Dokonalá Klára.

Autorka má rada zvieratá, a preto nesmú chýbať ani v jej knižkách - Štyri kosti pre Filipa, Psia škola kocúra Červenochvosta. Vo svojich tínedžerských knižkách autorka s nadhľadom rieši aj "zúfalé! problémy okolo prvých bozkov a nekonečných sporov s rodičmi. Svedčia o tom úspešné tituly Zmätené dvojičky zo slepej uličky, Chlapci spadli z višne a dievčatá z jahody a Poškoláci. Za svoju tvorbu už získala niekoľko ocenení.

(13:00, M. Peláková, red)

636
Diskusia
Pridať komentár