Zavedenie regionálnej značky Horný Šariš má prispieť k rozvoju Bardejova

991x
20. Júl 2020
Zavedenie regionálnej značky Horný Šariš
Workshop v Poľsko-slovenskom dome 
 
Počas druhého júlového týždňa sa v Bardejove diskutovalo o rozvoji regiónu. V pláne je príprava a zavedenie značenia s názvom Regionálny produkt Horný Šariš. Takúto pečať by mali dostať kvalitné produkty a služby, ktoré ponúka uvedená oblasť. Producenti a poskytovatelia služieb, ktorí sa budú chcieť do projektu zapojiť, však musia splniť vopred stanovené štandardy.  
 
Iniciátori myšlienky pozvali do Poľsko-slovenského domu ďalších poskytovateľov služieb v meste, ktorí by mohli prispieť k rozvoju územia. V rámci informačného seminára odprezentovali prínosy regionálnej značky pre lokálny trh, ale aj možné nástrahy spojené s jej prevádzkovaním. Náplňou seminára bol takisto historický exkurz regionálnym značením na Slovensku i v Česku, jeho súčasný stav a predstavenie koncepcie regionálnej značky MAS Gemer-Malohont.
 
Lepšia propagácia výrobkov  
 
Zavedenie regionálnej značky by znamenalo zvýšenie podpory lokálneho trhu. Pre výrobcov tento koncept predstavuje tiež propagáciu produktov, konkurenčnú výhodu, možnosť rôznej spolupráce, naberanie nových skúseností i jednoznačné identifikovanie výrobkov vo vzťahu k regiónu. Regionálne značenie je možné uplatniť nielen na potravinárske produkty, ale aj na ubytovacie služby či podujatia, takže môže prispievať aj k rozvoju udržateľného cestovného ruchu.
 
Organizátori získali od účastníkov workshopu potvrdenie zmyslu ich úsilia, potrebnosti podpory územia vytvorením regionálneho značenia a pomoc pri zadefinovaní územia, pre ktoré bude možné nastaviť kritériá získania jedinečnej značky Horný Šariš.
 
Už teraz je v pláne jesenný workshop – ten bude určený najmä pre producentov a poskytovateľov služieb z územia Horného Šariša. Budú na ňom predstavené konkrétne postupy pri certifikovaní ich výrobkov a služieb. Zatiaľ sa bude pracovať na vytvorení loga pre regionálnu značku. Kompetentní takisto vypracujú kritériá, na základe ktorých sa bude udeľovať označenie kvality.
(14:10, red, ibardejov.sk)
Diskusia
Pridať komentár