Prešovský kraj dnes môžu potrápiť búrky s krupobitím

1611x
21. Júl 2020
Výstrahy pred búrkami
 
Slnečnému počasiu zo začiatku týždňa sa nebudeme tešiť dlho. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) totiž vydal na dnešný deň pre okres Prešov výstrahu 2. stupňa. Tá sa týka búrok s krúpami, ktoré môžu dosahovať priemer aj viac ako 2 cm a predstavujú tak nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.
 
Výstraha platí do desiatej hodiny večer. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 - 28 m/s (70 - 100 km/h). Výstraha 2. stupňa platí aj pre okres Vranov nad Topľou.
 
Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.
 
Pre okresy Bardejov, Humenné, Kežmarok, Levoča, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Snina, Stropkov, Svidník platí zase výstraha 1. stupňa. S očakávanými búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm.
(9:55, SHMÚ) 
Diskusia
Pridať komentár