Bardejovskí umelci uviedli v Šarišskom múzeu novú výstavu

938x
21. Júl 2020
Nová výstava bardejovských umelcov
Obrazy si môžete pozrieť do konca augusta
 
V Šarišskom múzeu otvorili výstavu pod názvom Drobný email. Jej autormi sú bardejovskí umelci Mikuláš Lovacký a Renáta Tarasovičová.
 
Renáta Tarasovičová sa venuje najmä svetskej a cirkevnej tematike. V jej portfóliu nájdete ikony, anjelov či prírodu. Zaujíma sa o duchovno a jeho zobrazenie na plátno. Mikuláš Lovacký sa od roku 1970 venuje emailu aj smaltu. V jeho tvorbe dominuje trvácnosť a farebnosť.
 
Samotná príprava diel je náročná a trvá dlhšie časové obdobie. Ako uvádza autorka výstavy, niektoré diela môžu ísť do pece aj desaťkrát. Podklad putuje na vypálenie, potom sa naň nakladajú farby riedené vodou, následne sa pridávajú rôzne kamienky a korálky. Proces sa opakuje niekoľkonásobne, až kým nedôjde k želanému výsledku.
 
Vo vystavovanej tvorbe je možné nájsť aj reflexiu na aktuálnu epidemiologickú situáciu vo svete. Lovacký svoju koncepciu obohatil o obraz s názvom Korona vládne v nás. Dielo je určitou odpoveďou na neustály tok nových informácií okolo nového koronavírusu.
 
Obrazy neponúkajú len vizuálny zážitok, ale nútia sa aj hlbšie zamýšľať a vytvárať si asociácie s aktuálnym nastavením a náladami v spoločnosti. Výstavu si v Šarišskom múzeu môžu návštevníci pozrieť do konca augusta.
(11:20, red, foto: bardejovskatv.sk)
Diskusia
Pridať komentár