VIDEO | V Bardejove si pripomenuli Svetový deň hepatitíd

1090x
25. Júl 2020
Bardejovčania sa informovali o svojom zdravotnom stave
 Pozrite si videoreportáž
 
V piatok 24. júla sa v Poľsko-slovenskom dome uskutočnilo podujatie k Svetovému dňu hepatitíd. Slovenská spoločnosť praktickej obezitológie v spolupráci s kultúrnym a turistickým centrom si pre záujemcov pripravili bezplatné vyšetrenia a zdravotné poradenstvo, ktoré bolo prístupné do popoludňajších hodín.
 
„Bardejovčania a ľudia z okolia si tu majú možnosť dať vyšetriť napríklad protilátky proti hepatitíde typu C, odmerať si krvný tlak, glykémiu, zmerať sa na špeciálnej váhe, ktorá určí zloženia tela, čiže percento tuku, vody a svalov. Môžu sa takisto informovať o svojom zdravotnom stave,“ uviedla predsedníčka slovenskej spoločnosti pre praktickú obezitológiu Mária Belovičová.
 
Občanom boli k dispozícii edukačné brožúrky aj špeciálny zapožičaný prístroj. Išlo o modernejšiu verziu fibroscanu. Zabudovaná aplikácia umožnila pacientom zistiť to, v akom stave sa nachádza ich pečeň a zároveň aj koľko percent tuku obsahuje. O vyšetrenia na jednotlivých stanovištiach bol mimoriadny záujem.
 
„Ťažko povedať, ktoré vyšetrenie ľudí najviac láka. Myslím, že asi ten prístroj, ale vidím, že vypĺňajú aj dotazníky, plno ľudí sa váži. Má to zmysel, ľudia majú záujem o prevenciu, a to je najpodstatnejšie. Vždy je lepšie riešiť veci preventívne, alebo zabrániť vzniku ochorenia ako už liečiť následné komplikácie,“ ozrejmila Belovičová.
 
Svetový deň hepatitíd oficiálne pripadá na 28. júla, no kvôli dovolenkovému obdobiu sa tento rok uskutočnilo v meste Bardejov o niekoľko dní skôr. Tento deň má prispieť k zvýšeniu informovanosti o problematike vírusových zápalov pečene a o chorobách, ktoré s nimi súvisia.
(16:38, red)
Diskusia
Pridať komentár