Na darovanie krvi sa už nemusíte objednávať na presne stanovený čas

1145x
27. Júl 2020
Darcovia krvi si už nemusia dohodnúť presne stanovený čas odberu 
 
Od pondelka 27. júla sa už na darovanie krvi nemusíte objednávať na presne určený čas, čo bolo jedným z opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19. Darca krvi sa môže počas stanovených časov dostaviť na odberové pracoviská od pondelka do piatka od 7.00 hod. do 14.00 hod., v utorok je mimoriadne čas predĺžený do 17.00 hod. 
 
Možnosť objednania sa na presný čas pre darcov krvi však naďalej zostáva zachovaná. Objednaní darcovia budú v poradovníku uprednostnení. Stále však platí, že darovať krv môže osoba, ktorá za posledných 14 dní nebola v zahraničí, alebo nebola v úzkom kontakte s osobou, ktorá sa zo zahraničia vrátila.
 
Krv je v týchto letných týždňoch nesmierne potrebná. Už tradične v tomto ročnom období Národná transfúzna služba SR vyzýva verejnosť, aby ľudia, ktorí môžu, prišli darovať túto vzácnu tekutinu. Je potrebná nielen z dôvodu vyššieho počtu úrazov či dopravných nehôd počas letných dní a následných zákrokov v nemocniciach, ale darcovskú krv potrebujú aj ťažko chorí pacienti na to, aby vôbec mohli žiť. Krv je zdrojom na dni života napríklad pre onkologických pacientov s niektorým typom diagnóz.
(15:17, MZSR)
Diskusia
Pridať komentár