Policajti riskovali na diaľnici vlastné životy, aby zachránili muža, ktorému zlyhalo srdce

2161x
28. Júl 2020
Neuveriteľná záchrana života
Vodičovi kamiónu zlyhalo srdce 
 
V piatok sedemnásteho júla policajti hliadky Diaľničného oddelenia PZ Branisko npor. Ján Fabian a npor. Mgr. Ľuboslav Hricisko vykonávali riadny výkon služby.
 
Pár minút pred štrnástou hliadka prechádzala úsekom diaľnice D1 v smere Poprad – Prešov, kde pred tunelom Branisko zaznamenala nákladné motorové vozidlo v priekope. Policajti okamžite zastavili. Po vizuálnej kontrole vozidla bolo zjavné, že sa vo vozidle nikto nenachádza. Ani v okolí vozidla vodič nebol. Následne nato npor. Ján Fabian otvoril dvere na vodičovej strane vozidla a zistil, že vo vozidle je muž, ktorého nohy boli pod volantom a hlava na spolujazdcovej strane dole na podlahe pri dverách. Hlava a krk muža boli modrej farby. Fabián privolal k sebe na pomoc kolegu Hriciska, ktorý medzi tým privolal rýchlu zdravotnú pomoc, aby ihneď otvoril dvere spolujazdca a pomohol mu s vytiahnutím muža z vozidla. Ľubo uchopil muža cez podpazušie a Jano ho chytil za nohy a opasok. Takto ho vybrali z pravej strany vozidla. Keďže bolo vozidlo naklonené v náklone, počas celej doby, hrozilo nebezpečenstvo, že sa vozidlo prevráti na pravý bok.
 
Napriek dramatickej situácii, ktorá bola aj pre zasahujúcich policajtov ohrozujúca, kolegovia hľadeli na záchranu života muža. Keď ho vytiahli z auta, umiestnili ho do bezpečného priestoru, dekou podložili hlavu a začali s poskytovaním prvej pomoci.
 
Muž nedýchal a nejavil známky života. Začali s oživovaním prostredníctvom masáže srdca. Takmer po necelej minúte muž začal dýchať, čo sa prejavilo tak, že chrčal, modré podfarbenie tváre mu začalo miznúť a otvoril oči. Muž však nekomunikoval a ani sa nehýbal. Po chvíľke znova prestával dýchať a upadal do bezvedomia. Ján Fabian pokračoval v masáži srdca aj potom, keď videli že muž už dýcha. Pri hliadke zastavilo náhodne okoloidúce vozidlo rýchlej zdravotnej pomoci z ktorého vyšli záchranárka a záchranár, vybrali z vozidla RZP defibrilátor, na ktorý muža napojili a prevzali proces oživovania. Následne na miesto už dorazili aj hasiči a privolaná RZP. Muž bol prevezený do Nemocnice v Prešove v stabilizovanom stave, kde bol podrobený operačnému zákroku. Pán je aktuálne v stabilizovanom stave a zotavuje sa.
 
Neskôr po konzultácii s lekárom, ktorý hospitalizovaného muža prevzal bolo zistené, že pri poskytovaní prvej pomoci policajtmi skutočne išlo o život a to že službukonajúci policajti konali tak ako konali a v takom krátkom čase poskytli mužovi prvú pomoc a resuscitovali ho, zachránili život človeku, ktorý ani len netušil čo sa s ním stalo.
 
Včera bol na Diaľničné oddelenie PZ Branisko doručený „Záver lekárskeho vyšetrenia“, v ktorom sa uvádza že muž, prekonal akútny infarkt myokardu so zastavením obehu a úspešnou resuscitáciou, bez poranenia.
 
Riaditeľ DO PZ Branisko na adresu „svojich“ policajtov povedal: „Motto Policajného zboru „Pomáhať a chrániť“ bolo v tomto prípade vyplnené do bodky. Som hrdý na policajtov! Takýmto spôsobom prezentujú nielen svoj charakter a osobnosť, ale aj šíria dobré meno Policajného zboru v smere k verejnosti. Chlapi ukázali pripravenosť a odvahu zachrániť ľudský život.“
(10:34, facebook/Polícia SR - Prešovský kraj)
Diskusia
Pridať komentár