Občianske združenie nevyAUTuj AUTistu prichádza s novým projektom

1468x
28. Júl 2020
Podcasty pre verejnosť
 
Bardejovská radnica svietila na modro, pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme 
 
Šíria osvetu a pomáhajú ľuďom s rovnakým osudom. Ich aktivity smerujú k rodinám, ktoré majú deti s autizmom alebo Aspergerovým syndrómom. Občianske združenie nevyAUTuj AUTistu založené mamičkami z Bardejova organizuje rodinné stretnutia, pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme iniciovalo aj vysvietenie bardejovskej radnice namodro.
 
Minulý rok pomocou 2% pomohlo zriadiť senzorickú terapeutickú miestnosť pre deti s autizmom v špeciálnej triede na Vinbargu. Jeho zakladateľky Michaela a Lenka momentálne pracujú na novom projekte a sú otvorené akejkoľvek pomoci zo strany verejnosti.
 
Vaše združenie prišlo s novinkou – spustili ste podcasty pre verejnosť. Prečo ste sa rozhodli ísť takouto cestou?
 
Rozmýšľali sme, čo by bolo ešte vhodné a prospešné pre rodičov detí s autizmom a na základe vlastných skúseností s našimi deťmi sme sa zhodli, že by bolo dobré, keby sa rodičia hlavne v začiatkoch mali s kým poradiť, a aby nemali pocit, že sú v tom sami. Podcasty sú dobrým spôsobom, ako sa im priblížiť. Pri deťoch s autizmom je skoro nemožné vybrať sa s inými rodičmi niekde na ihrisko alebo do kaviarne a pokecať si, poradiť sa alebo sa len zdôveriť s ťažkosťami, čo aj nám veľmi pomáha.
 
Prvá epizóda
 
Aká bude ich obsahová náplň?
 
Podcasty sme začali tvoriť preto, aby sme sa zdôverili s našimi skúsenosťami, s tým, ako sme to prežívali, čo nám pomohlo, čo považujeme za zmysluplné a čo nie a aby sme povzbudili rodičov v ich snahe dať svojmu špeci dieťaťu presne to, čo potrebuje. Aby sa necítili v ťažkej situácii sami. Taktiež by sme chceli osloviť odborníkov v oblasti autizmu a spraviť s nimi rozhovory, aby sme mali na niektoré veci aj odborný názor, keďže my sa autizmu venujeme len ako rodičia detí s autizmom na základe našich vlastných skúseností.
 
Koľko epizód je k dispozícii a ako často budú vychádzať?
 
Zatiaľ sme nahrali dva podcasty. Dajú sa vyhľadať na YouTube a na Spotify pod názvom nevyAUTuj AUTistu. V prvom podcaste približujeme činnosť občianskeho združenia a v druhom rozprávame o príznakoch autizmu a o jeho diagnostike. Podcasty plánujeme vydávať približne raz za mesiac. Budú sa týkať rôznych tém, ktoré rieši každý rodič dieťaťa s autizmom. Keďže my baby si tému na pokec vždy nájdeme, tak budeme pokračovať dovtedy, kým budeme mať poslucháčov, čiže kým to bude mať zmysel. Uvítame aj otázky od každého, koho téma autizmu zaujíma.
 
Druhá epizóda 
 
A čo prežívanie obdobia koronakrízy, počas ktorého bol vyhlásený mimoriadny stav?
 
Počas koronakrízy to bolo naozaj ťažké. Bola to neobyčajná situácia, ktorá hlavne našim deťom narušila ich každodennú zabehnutú rutinu. Kto má dieťa s autizmom, vie, že to tieto deti ťažko zvládajú, ťažšie sa prispôsobujú novým situáciám. S našimi deťmi nemáme veľa možností ako tráviť voľný čas a v tomto období sme zrazu prišli aj o tú najjednoduchšiu možnosť, a to vyjsť von na prechádzku. Nie každý býva v dome a má možnosť ísť niekam na záhradu. K tomu ešte ťažkosti s nosením rúšok. Deti ich nechceli nosiť, bolo to niečo neobvyklé, s čím sa ešte nestretli. Trvalo dlhší čas, kým sa to naučili, tak ako všetko nové.
 
Je problém vysvetliť túto situáciu zdravému dieťaťu, ale vysvetliť to dieťaťu s autizmom sa väčšinou ani nedá. Je to každodenné stonásobné nacvičovanie novej jednoduchej veci, ktorej pravdepodobne nikdy neporozumejú, ale musia ju robiť v podstate kvôli očakávaniam okolia. Veľmi sme preto uvítali výnimku od nosenia rúška pre autistov, ktorí v podstate nikam nechodia a boli týmto obmedzovaní aj pri krátkej prechádzke okolo svojho obydlia.
 
Akým spôsobom sa môže verejnosť zapojiť do aktivít združenia? (alebo akým spôsobom môže priložiť ruku k dielu)
 
Ak by mal niekto nápady či nejaké otázky, môže nás vyhľadať na stránke www.nevyautujautistu.sk, na našej facebookovej stránke a na Instagrame pod účtom @nevyautuj_autistu. Budeme radi za každý nápad alebo postreh.
(19:00, Z. Šinaľová)
Diskusia
Pridať komentár