Tip na výlet: Parušťan a Dargov - miesta poznačené bojmi z minulosti

1320x
29. Júl 2020
Parušťan a Dargov - miesta poznačené bojmi z minulosti
Braničevský hrad 
 
Leto je v plnom prúde a mnohí z nás premýšľajú, ako tráviť voľné dni. Keďže stále čelíme nebezpečenstvu súvisiacemu s vírusom COVID-19, mnohí Slováci sa rozhodujú pre dovolenky na Slovensku. Ak plánujete jednodňový výlet s cieľom niečo sa dozvedieť alebo naučiť, máme pre vás zaujímavý tip.
 
V katastrálnom území obce Bačkov, ktorá sa nachádza v okrese Trebišov, môžu fanúšikovia histórie nazrieť do minulosti. Severozápadne od intravilánu obce sa nachádza zrúcanina strážneho hradu Parušťan, ktorý je mnohým známejší pod názvom Braničevský hrad. Odhaduje sa, že bol postavený v prvej polovici trinásteho storočia. So štatútom kráľovského hradu zohrával po vymretí Arpádovcov dôležitú úlohu a čelil viacerým náročným bojom, ktoré sa postupne podpísali pod jeho následné chátranie.
 
Priamo pod hradom sa v štrnástom storočí odohral veľký boj medzi zemplínskymi zemanmi a Karolom Róbertom. Panovníkovi sa síce podarilo vzniknutú vzburu potlačiť, avšak traduje sa, že práve tieto boje hrad úplne zničili a budúce generácie pripravili o bohatší zážitok. Jeho zrúcanina je dnes takmer úplne splynutá s okolitým lesným porastom. Avšak pre nadšencov minulých dôb môže ísť o zaujímavé miesto či turistickú atrakciu.
 
Sieň bojovej slávy Dargov 
 
Len desať kilometrov východne od Bačkova sa nachádza Košický Klečenov, kde sa nachádza Sieň bojovej slávy Dargov so zaujímavými artefaktmi z čias druhej svetovej vojny. Jednu časť tvorí výstava a druhú maličké kino, kde sú premietané dokumenty o druhej svetovej vojne, doplnené o ďalšie informácie, ktoré u návštevníka kompletizujú atmosféru prvej polovice minulého storočia. V neďalekom Dargovskom priesmyku sa nachádza ukážka historickej bojovej techniky, vrátane tankov a protileteckého dela.
 
Pamätník víťazstva 
 
Samotný Pamätník víťazstva ležiaci južne od hlavnej cesty bol odhalený pri príležitosti desiateho výročia bojov o Dargovský priesmyk. Symbolizuje privítanie červenoarmejca východoslovenským ľudom, ktorého reprezentuje robotník a roľníčka. Do štátneho zoznamu kultúrnych pamiatok východoslovenského kraja bol zapísaný dňa 26. júna 1963. Pôvodne bol umiestnený v tesnej blízkosti hlavnej cesty. Na súčasné miesto ho v súvislosti s výstavbou areálu premiestnili až v roku 1975.
 
Ak vás tieto dobové miesta zaujali, pridávame tip navyše. Ideálnym riešením je spojenie oboch spomínaných lokalít. Z obce Dargov totiž vedie na Braničevský hrad žltá turistická značka. Cesta medzi týmito historicky zaujímavými miestami vám zaberie približne dve hodiny, počas ktorých sa dozviete množstvo zaujímavých historických faktov a doplníte si chýbajúce diely skladačky.
(8:50, red, foto: slovago.sk)
Diskusia
Pridať komentár