Letná škola na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove dopadla na výbornú

1234x
22. August 2020
Letná škola na výbornú 
Pre deti bolo pripravených množstvo aktivít 
 
Na Základnej škole s materskou školou Pod Vinbargom 1 v Barejove prebiehala činnosť Letnej školy. Jej cieľom bolo využiť voľný čas detí počas letných prázdnin s výchovno-vzdelávacími aktivitami, ktoré zahŕňajú podporu tvorivosti a iniciatívnosti čitateľskej, matematickej, prírodovednej a vlastivednej gramotnosti.
 
Súčasťou programu Letnej školy boli aj pohybové aktivity. Škola pri vytváraní programu spolupracovala aj s komunitnou nadáciou Bašta a s Mestským úradom. Vzdelávanie nie je typické, pri ktorom žiaci sedia v lavici a učia sa, ale skôr zážitkové, hravé, pri ktorom si môžu doplniť vedomosti z rôznych oblastí.
 
Letná škola a jej aktivity boli zamerané na históriu a súčasnosť mesta Bardejov. Každý deň deti riešili rôzne úlohy, v ktorých trénovali pamäť, postreh, komunikáciu, predstavivosť. Okrem toho navštívili rôzne zaujímavé miesta v Bardejove.
 
Pamiatky z okolia mesta 
 
V prvý deň to bola radnica, kde si žiaci mohli pozrieť pamiatky z okolia mesta, ako sú obrazy, sochy, oltáre. Deťom sa páčil hlavne erb mesta, ktorý si potom nakreslili. Tak nasledovala prehliadka Mestského úradu. Tu ich privítal p. Hij a ukázal miestnosť, kde zasadá mestské zastupiteľstvo a mestská rada. Žiaci sa množstvom otázok dozvedeli veľa o Bardejove.
 
Na druhý deň si počas prechádzky mestom pozreli všetky budovy súčasnosti. Deti porovnávali prvky historickej a súčasnej architektúry. Po prechádzke mestom a výdatnom obede učitelia deťom dopriali oddych v školskej knižnici čítaním literatúry pre deti.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Na ďalší deň si naplánovali prehliadku prírodovedného múzea, ktorej predchádzalo triedenie odpadu. Pri vyhodnotení každého dňa žiaci dostali dukáty a toliare, za ktoré si na konci Letnej školy mohli nakupovať rôzne predmety. To je len časť bohatých aktivít, ktoré pripravila pani učiteľka Volčková.
 
Hravé učenie v Letnej škole pokračovalo a kvalitne pripravený program nedal deťom čas na nudu. Vo štvrtok po malej matematickej súťaži a upevnení získaných poznatkov si to namierili do kultúrno-komunitného centra Bašta, kde už boli pre deti pripravené tvorivé dielničky.
 
Ponožkové maňušky 
 
Za príjemnej asistencie a s bohato nachystaným materiálom deti vyrábali a zdobili ponožkové maňušky. Fantázia pracovala naplno a tak vznikli žraloky, klauni, princezné, či rytieri. Svoje výtvory deti po každodennom oddychu s knihou odprezentovali formou krátkych improvizovaných scénok, ktoré boli prevažne veľmi vtipné a úsmevné. Ešte jedna slnečná olympiáda odmenená medailou a štvrtok bol veľmi rýchlo za nimi.
 
Piatkové hravé učenie sa nieslo v duchu tvorivosti. Deti sa premenili na malých architektov a naučili sa, aké kroky sú potrebné pri plánovaní a samotnej realizácii stavby. Najskôr si napísali plán výstavby a potrebný materiál, ktorý si u pani učiteľky kupovali za dukáty a toliare, ktoré v priebehu celého týždňa dostávali ako odmenu za prácu a aktivitu.
 
Aj keď to bola práca náročnejšia na čas, deti s radosťou vyrobili stromčeky a kvietky z odpadu, vystrihovali a vyrábali budovy a nakoniec spoločne zložili celé mesto. Šťastní a spokojní so svojou prácou si prevzali od pani učiteľky diplomy a drobné darčeky a po krátkych hrách vonku sa rozišli domov.
 
Veríme, že celý týždeň v deťoch zanechal čo najviac pozitívnych dojmov a pocit, že škola cez prázdniny môže byť aj hravá a zábavná. Za pomoc pri úspešnej realizácii Letnej školy chceme poďakovať vedeniu školy, mestu Bardejov za možnosť navštíviť mestský úrad, kultúrno-komunitnému centru Bašta za kvalitne pripravenú akciu, tetám kuchárkam za pestrú a chutnú ponuku jedál, rodičom za prejavenú dôveru a deťom venovať pochvalu za usilovnosť a večnú chuť hrať sa a tvoriť, pretože len vtedy má naša práca zmysel, keď vidíme, že sa deti do školy tešia.
(18:05, E. Kovácsová a S. Kšonžeková)
Diskusia
Pridať komentár