V SAD Poprad pribudlo ďalších 15 nových autobusov

808x
04. September 2020
Na obnovu vozidlového parku prispieva aj Prešovský samosprávny kraj
Pribudlo 15 nových autobusov 
 
Do vozidlového parku Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Poprad pribudlo ďalších pätnásť nových autobusov. Ide o moderné vozidlá s ekologickými motormi, ktoré budú jazdiť na najvyťaženejších linkách v podtatranskej oblasti.
 
Nové autobusy spĺňajú najvyššiu emisnú normu EURO 6, čím bude zabezpečený ekologicky čistejší spôsob dopravy. Vozidlá s prepravnou kapacitou 44 miest na sedenie s celkovou dĺžkou 10,7 metra sú plne klimatizované a patria medzi tie typy autobusov, ktoré sú v súčasnosti najviac využívané v prímestskej autobusovej doprave.
 
Celková investícia na nákup pätnástich vozidiel predstavuje takmer 3 milióny eur, na ktorú prispel aj Prešovský samosprávny kraj (PSK) v rámci zmluvy o službách vo verejnom záujme. Na tento účel v rámci zmluvného príspevku išlo popradskému dopravcovi takmer 1,5 milióna eur. 
 
„Naším cieľom je neustále vylepšovať prímestskú dopravu, poskytovať pre cestujúcu verejnosť a obyvateľov kraja maximálnu kvalitu, komfort a bezpečnosť. V SAD Poprad pribudli nové, moderné a ekologické vozidlá, ktoré nahradia menej pohodlné autobusy. A to je cieľom - reflektovať na potreby ľudí, ktorých chceme motivovať pre cestovanie vo verejnej doprave,“ uviedol pri uvedení nových autobusov do prevádzky predseda Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerský. Ako zároveň dodal, modernizácia autobusov korešponduje nielen so zvyšovaním kvality poskytovaných služieb pre cestujúcich, ale aj so zavádzaním integrovaného dopravného systému v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji.
 
Podľa generálnej riaditeľky spoločnosti SAD Poprad Marianny Krajčovej Gočovej nové autobusy budú zaradené na linky s najvyšším kilometrickým výkonom a najvyťaženejšie linky, aby ich pozitívny vplyv na prevádzku bol čo najvyšší. Ekologické hľadisko považuje pritom za potrebných štandard, keďže dopravná spoločnosť pôsobí v unikátnej podtatranskej oblasti.
 
Vozidlový park SAD Poprad sa obnovoval naposledy vlani v decembri, kedy doň pribudlo 15 autobusov. Celková flotila dopravcu je pre prímestskú dopravu 150 vozidiel, ktoré v rámci cestovných poriadkov najazdia až 7,3 milióna kilometrov za rok a prepravia viac ako 5,6 milióna cestujúcich. Prešovský samosprávny kraj na dopravné služby vo verejnom záujme v popradskom regióne vlani vynaložil takmer 6,2 milióna eur.
(14:09, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár