V Humennom sa uskutočnil čitateľský maratón

462x
08. September 2020
Predstavili aj projekt Knižné štipendium
V Humennom sa po roku opäť čítalo 
 
Po ročnej prestávke pripravili organizátorky humenských Literárnych večerov, Alexandra Harvanová a Zuzana Švecová, opäť čitateľský maratón. Jeden sa síce mal konať v jari, ako bolo doteraz zvykom, zo známych dôvodov však k realizácii nedošlo.
 
Na novom mieste, ale s už vyskúšanou koncepciou, si mohli prísť záujemcovia čítať v sobotu 5. septembra do záhrady Platformy Nerv na sídlisku III kedykoľvek v čase medzi 9:00 až 21:00 hod. Organizátorky pripravili v spolupráci s Janou Bercelovou nielen krásne prostredie, ale i rôzne slané a sladké dobroty a zabezpečený bol aj pitný režim.
 
Nezáležalo, či prišiel návštevník na 5 minút alebo 5 hodín, cieľom bolo, aby sa každý cítil príjemne a aby si našiel svoju chvíľku na čítanie. Nikým a ničím nerušenú, aj s kompletným servisom. Ak si niekto náhodou zabudol knihu vziať, k dispozícii bola tiež malá požičovňa kníh pre malých aj veľkých.
 
Prečítali cez dvetisíc strán
 
Spestrením podujatia bolo čítanie Dobšinského rozprávok. Každú celú hodinu zaznela jedna – a čítali ich samotní účastníci maratónu. Na v poradí piatom čitateľskom maratóne bolo fyzicky prítomných 40 účastníkov, ktorí spolu prečítali 2215 strán. Organizátorky si aj popri starostlivosti o návštevníkov tiež našli čas na čítanie a pod ich rukami sa míňali stránky kníh Dom na kopci od Juraja Thala a Na ceste od Jacka Kerouaca.
 
Knižné štipendium
 
Súčasťou maratónu bolo aj tento rok predstavenie projektu Knižné štipendium. Humenské Kníhkupectvo na Korze aj v tomto roku podporí desiatich čitateľov vo veku 6 – 15 rokov, ktorí si počas celého školského roka môžu v kníhkupectve vybrať akúkoľvek knihu, ktorá ich zaujme. Knihu dostanú vďaka donorom zadarmo, ich úlohou je však napísať na každú z vybraných a prečítaných kníh recenziu.
 
Tie budú zverejňované na sociálnych sieťach a na webovej stránke kníhkupectva. V školskom roku 2020/2021 teda nájde svojich nových majiteľov presne 100 kníh. Na septembrovom maratóne sa štipendisti prvýkrát stretli, dozvedeli sa, ako celý projekt funguje, čo bude ich úlohou a tí, ktorí si už vybrali svoje knižky, ich predstavili ostatným. Cieľom projektu je podporovať čítanie detí a zároveň ich učiť o prečítanom premýšľať, rozprávať a písať.
(10:06, humenne.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár