VIDEO | Výročná Spomienka na holokaust v Bardejove

1393x
09. September 2020
Uchovávať kultúrne dedičstvo
 Pozrite si videoreportáž
 
Unikátne židovské suburbium v Bardejove oslavuje dvadsať rokov od zápisu do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti sa v jeho areáli uskutočnilo výročné podujatie s názvom Spomienka na holokaust.
 
Kvôli opatreniam spojeným s koronavírusom sa museli organizátori tento rok popasovať s viacerými výzvami.
 
Koronavírus zmenil dátum
 
„Jednak bolo podujatie preložené z pôvodne plánovaného júna, tak ako každý rok už vlastne po šiestykrát, dnes to bude v septembri. Taktiež sme bohužiaľ nemohli privítať osobne všetkých našich priaznivcov a partnerov zo zahraničia kvôli koronavírusu, teda pochopiteľne sme sa nejak vynašli a rozhodli sme sa ísť online,“ uviedla výkonná riaditeľka Výboru na zachovanie židovského dedičstva v Bardejove Anna Hvizdová.
 
Mesto aj takouto cestou demonštruje to, že mu nie sú ľahostajné udalosti, ktoré sa odohrali pred mnohými rokmi. Bardejov tak neakcentuje len históriu lokalizovanú v mestskej pamiatkovej rezervácii, ale aj skutočnosť, že jej významnou súčasťou boli práve bardejovskí Židia.
 
Bardejov s dobrým menom
 
„Ja mám teraz vlastne taký nový pohľad na celú túto problematiku. V marci sme boli s kolegami fotografmi v Jeruzaleme, navštívil som pamätník Jadva-šem a som veľmi hrdý na to, pretože mnohí Bardejovčania sú v pamätníku uvedení ako tí, ktorí sa podieľali na záchrane ľudských životov v tom období,“ doplnil viceprimátor Bardejova Vladimír Savčinský.
 
Spomienka na židovskú komunitu dostáva reálnu podobu práve vďaka takýmto kultúrnym podujatiam. V meste nezabúdajú ani na zveľaďovanie artefaktov, ktoré tu spoločenstvo zanechalo.
 
„Snažíme sa týmto spôsobom uchovávať kultúrne dedičstvo, ktoré tu zostalo a sústrediť sa nielen na mäkké a nehmotné kultúrne dedičstvo, ale aj na hmotné pamiatky,“ uzavrel Peter Hudák z OZ Vita in suburbium.
(19:27, red)
 
Diskusia
Pridať komentár