Koronavírus mení pravidlá v školách i na internátoch

792x
10. September 2020
Trojstupňový semafor a zákaz návštev
 
Nový školský rok nepriniesol zmeny len vo fungovaní materských a základných škôl. S novými pravidlami sa musia popasovať aj stredné, vysoké školy i študentské domovy. Výučba študentov a ich pobyt na internátoch budú ovplyvnené vývojom pandémie koronavírusu. Ich doterajší komfort a fungovanie, na aké boli zvyknutí, narušia prísnejšie opatrenia.
 
Pred rokom by asi nik nepredpokladal, že sa rúška a pravidelná dezinfekcia stanú neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného fungovania. Počet nakazených novým koronavírusom stúpa v zahraničí, ale aj na Slovensku, preto museli školské zariadenia prijať striktné pravidlá. Tie platia pre študentov i pre zamestnancov škôl.
 
Semaforom sa budú riadiť aj stredné a vysoké školy
 
Opatrenia budú fungovať v troch stupňoch – v zelenom, oranžovom a červenom. Ich úroveň sa bude odvíjať od počtu nakazených na ochorenie COVID-19. Ak sa v škole objaví osoba s podozrením na koronavírus, zariadenie sa presunie do oranžovej fázy. Keď sa na pôde školy vyskytnú dva prípady nákazy, prejde sa do červenej fázy. Takéto rozdelenie by malo zamedziť tomu, aby sa školy opäť zatvárali celoplošne.
 
Obmedzenie akcií
 
Viaceré školy budú musieť pristúpiť aj k obmedzeniu alebo úplnému zrušeniu spoločenských, kultúrnych a športových aktivít študentov v exteriéri. Samozrejmá bude povinná výbava v podobe ochranných rúšok či štítov, dezinfekcie rúk a dodržiavania dvojmetrového odstupu.
 
Ako to bude vyzerať na internátoch?
 
Sprísnený režim sa bude týkať takisto stredoškolských a vysokoškolských internátov. Študenti budú môcť bez rúška fungovať len na vlastnej izbe. Obmedzenia sa dotnú aj návštev, ktoré sú v študentských domovoch zakázané až do odvolania. Zároveň sa odporúča pravidelné upratovanie priestorov a ich dostatočné vetranie.
 
Fungovanie školského internátu pri SPŠ v Bardejove
 
Prísnemu režimu sa nevyhne ani bardejovský študentský domov. Pri nástupe do tohto zariadenia budú musieť študenti predložiť lekárske potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre umiestnenie v školskom internáte. Študentský domov zároveň upozorňuje aj rodičov, že počas epidemiologickej situácie nebudú mať povolený vstup do jeho priestorov. Do 14.9. je zatiaľ povinné používanie rúšok nielen v interiéri školy, ale aj v interiéri internátu pre všetkých žiakov, pedagogických i nepedagogických zamestnancov.
(14:55, red) 
Diskusia
Pridať komentár