Od dnešného dňa platia nové opatrenia súvisiace s koronavírusom

3510x
10. September 2020
Vláda vydala nové opatrenia
 
Od dnešného dňa platia nové opatrenia súvisiace s koronavírusom, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva (ÚZV).
 
Jedným z hlavných bodov opatrení je obmedzenie platné pre hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej alebo inej povahy. V jednom momente sa môže v exteriéri nachádzať tisíc osôb, pre interiér je to presná polovica. Toto pravidlo je platné aj pre svadobné a pohrebné obrady (cirkevné i civilné), bohoslužby, prvé sväté prijímanie či sviatosť birmovania.
 
Tak ako v mnohých prípadoch, aj teraz existuje výnimka. Spomínané limity môžu byť prekročené v prípade, že majú všetci účastníci podujatia v čase jeho začiatku negatívny výsledok testu na COVID-19. Ten nesmie mať viac ako dvanásť hodín. Ako informuje ÚZV, výnimka platí aj pre zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona.
 
Zmeny sa týkajú aj prevádzok, ktoré smú umožniť vstup len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami. Na prekrytie sa môže použiť rúško, šál alebo šatka. Táto povinnosť neplatí počas času potrebného na konzumáciu nápojov a pokrmov. Ďalším povinným bodom je aplikovanie dezinfekcie na ruky počas príchodu návštevníkov do prevádzky, prípadne poskytnutie jednorazových rukavíc. Opatrenia platia pre vnútorné i vonkajšie prevádzky.
 
Ďalšie nariadenia hovoria o častom vetraní a pravidelnej dezinfekcii dotykových plôch a iných kontaktných bodov. Návštevníci Potravín, jedální a iných prevádzok, kde sa naraz zgrupuje viac ľudí, majú dodržiavať aspoň dvojmetrové odstupy.
 
Všetky opatrenia nájdete na oficiálnom webe ÚVZ.
 
Dnes druhý najvyšší počet potvrdených prípadov
 
Dnes bolo na Slovensku potvrdených ďalších 178 nových prípadov, čo je druhý najvyšší počet od začiatku koronavírusovj krízy. Najviac pozitívnych výsledok sme zaznamenali v nedeľu 5. septembra (226).
 
Z pohľadu východného Slovenska pribudlo najviac prípadov v okrese Košice (12). Nasledujú Stará Ľubovňa (10), Prešov a Sobrance (po 5), Vranov nad Topľou (3), Trebišov (2) a po jednom novom prípade evidujú okresy Kežmarok, Snina, Spišská Nová Ves a Stropkov.
 
Najviac prípadov (33) pribudlo v okrese Bratislava, kde je zatiaľ najhoršia situácia v rámci Slovenska. Dnešných 178 pozitívnych prípadov pochádza z celkového počtu 5021 vykonaných testov.
(12:24, red)
Diskusia
Pridať komentár