V Sabinove oficiálne otvorili novú vyhliadkovú vežu

358x
21. September 2020
Nájdete ju na kopci Šanec
 Slávnostne otvorenie veže
 
Sabinov sa môže pochváliť novou dominantou, a to vyhliadkovou vežou, ktorá sa nachádza na kopci Šanec. Oficiálne otvorenie sprevádzal príhovor primátora mesta Michala Repaského, v ktorom privítal hostí, priblížil detaily výstavby veže a poďakoval všetkým, ktorí sa akokoľvek na realizácií veže podieľali.
 
Po primátorovi sa ujal slova poslanec NR SR - PhDr. Jozef Lukáč, ktorý neskrýval svoje nadšenie z výstavby tohto projektu: „Verím, že táto vyhliadka bude slúžiť dlhé roky všetkým obyvateľom nielen Sabinova, ale aj obyvateľom celého Prešovského kraja."
 
Tretím príhovorom bolo požehnanie, ktoré udelil veži dekan gréckokatolíckej farnosti v Sabinove Slavomír Palfi. „Táto posviacka je asi práve o tom, aby toto bolo miesto, kde ľudia nájdu Boha skrze krásu prírody," vysvetlil duchovný otec. Po posviacke k sebe primátor mesta prizval svojho predchodcu Petra Molčana a poslanca Lukáča na slávnostné prestrihnutie pásky a uvedenie veže do života.
 
Výstavbu podporil aj štát
 
Iniciátorom projektu rozhľadne je mesto Sabinov. S projektovou dokumentáciou začalo mesto už v roku 2018. Nasledovali rokovania s letiskom Ražňany. Predmetom bolo samotné umiestnenie a výška veže. Na výstavbu mesto čerpalo z finančných prostriedkov, ktoré vyčlenil Úrad vlády SR na výjazdovom rokovaní v roku 2018. Výška finančnej podpory na podporu cestovného ruchu v regióne predstavovala 50 000 eur.
 
Vyhliadková veža sa nachádza v nadmorskej výške 465 m. Pri jej návšteve si môžete vychutnať pohľad na Šarišský hrad, Slanské vrchy, Čergovské pohorie či Jakubovanskú priehradu. Umiestnenie veže a celková výška 11 metrov je dôsledkom obmedzení Dopravného úradu v Bratislave. Dôvodom tohto obmedzenia je blízkosť letiska Ražňany a bezpečnosť leteckej prepravy. Veža sa totižto nachádza v zostupnom pristávacom oblúku dráhy lietadiel.
 
Chcú ju zachovať pre budúce generácie
 
S výstavbou veže sa začalo v máji tohto roku. Približne na mesiac sa práce zastavili kvôli nepriaznivému počasiu. Celková dĺžka prác trvala zhruba 4 mesiace. Stavba prešla hĺbkovou impregnáciou a trojnásobným ošetrením dreva, „aby sa z nej tešili aj deti našich pravnúčat," ako povedal primátor vo svojom príhovore.
 
Sabinovčania sú z vyhliadkovej veže nadšení. "Je to veľmi pekné, a najmä výhodné pre mamičky s deťmi, keďže nie je fyzicky náročné sa sem dostať." Jediné negatívum, ktoré spomenuli, je výška veže: „Škoda, že veža nie je vyššia, ale aj tak je super, že to tu je."
 
„Dúfam, že tu začne chodiť veľa ľudí, ktorí si budú vážiť túto stavbu. Že si to užijú, oddýchnu a pokochajú sa nádherným výhľadom. A pevne verím, že v najbližšom období pribudnú altánky, atrakcie pre deti a smetné nádoby, aby to bolo všetko okej."
(15:03, sabinov.sk)
Diskusia
Pridať komentár