V Poprade pribudol nový kruhový objazd

636x
22. September 2020
Pomôže riešiť kritickú dopravnú situáciu
Lepšia mobilita v meste 
 
Nový popradský kruhový objazd spája ulice Banícku a Joliota Curie pri nemocnici. Mesto sa jeho výstavbou rozhodlo riešiť kritickú dopravnú situáciu, ktorá na križovatke nastávala najmä v ranných a popoludňajších hodinách.
 
Z pohľadu náročnosti územia a frekvencie dopravy bola táto križovatka vybudovaná veľmi rýchlo. Mesto odovzdalo stavenisko začiatkom júna a celé práce trvali 90 dní, bez potreby uzávierky a obchádzky. Celkové náklady predstavujú sumu skoro 430-tisíc eur, vrátane projektu a so všetkými prácami.
 
„Tento kruhový objazd bude pre vodičov prospešný. Máme už odozvy, že ľudia, ktorí si to vyskúšali sú veľmi spokojní, takže mám radosť, že tie peniaze neboli zbytočne vynaložené. Finančne bol dosť náročný, jeden z najnáročnejších, pretože tu boli realizované nové autobusové zálivy, nasvietenie priechodov pre chodcov, chodníky a ostrovčeky.
 
Bola to veľmi frekventovaná križovatka a uľaví sa aj sanitkám. Ľudia, ktorí neboli napríklad z Popradu, mali problém a nevedeli, kto má dať komu prednosť. Dnes je to jasné pre všetkých. Verím, že Popradčanom bude tento kruhový objazd slúžiť k lepšej mobilite “, uviedol primátor Anton Danko.
 
Samostatné autobusové zálivy
 
Celá križovatka je dimenzovaná s dvomi autobusovými zálivmi pre MHD, s novými prístreškami a s osvetlenými priechodmi pre chodcov.
 
Autobusy predtým stáli na ceste a vytvárali prekážku pre vodičov. Navyše ľudia prebiehali cez cestu mimo vyznačených priechodov pre chodcov. Teraz sú autobusové zálivy realizované samostatne, autobus vojde do zálivu a ostatní vodiči na ceste nemajú už prekážku.
 
Urýchlenie a zefektívnenie dopravy
 
„Snažili sme sa všetko vykonávať tak, aby prístup do nemocnice, do centra i na juhy bol zabezpečený v najlepšej možnej miere. Urýchliť dopravu bolo presne cieľom prestavby tejto križovatky, pretože veľmi dobre vieme, že dochádzalo k zápcham, hlavne pre vodičov, ktorí prichádzali z centra. Stáli veľmi dlho v kolónach. Riešenie kruhovej križovatky je veľkým plusom pre urýchlenie a plynulú jazdu touto križovatkou“, vysvetlila vedúca odboru výstavby MsÚ Poprad Kristína Horáková.
 
Mesto má v pláne v budúcnosti vybudovať aj ďalší kruhový objazd. „Myslím si, že riešiť komplikované križovatky kruhovými objazdmi je svetovým a dobrým trendom. Je jasné, že budeme hľadať ešte ďalšie komplikované križovatky, prípadne nás na ne vodiči sami upozornia. Chceli sme zrealizovať kruhovú križovatku pri gymnáziu na Kukučínovej ulici čo bolo zo strany VÚC a štátu zamietnuté. Mesto je v tomto úseku iba tretinovým vlastníkom, ale je potrebné povedať, že úsek pri gymnáziu si určite zaslúži kruhový objazd“, dodal na záver primátor.
(8:37, poprad.sk) 
Diskusia
Pridať komentár