Cesta na bardejovskú Kalváriu bojuje s pribúdajúcim odpadom

802x
24. September 2020
Pohodené fľaše od alkoholu, ale aj kusy elektroniky
Medzi odpadom našli aj možný dôkazný materiál 
 
Problém s neporiadkom je dlhodobý a trápi nielen návštevníkov Kalvárie v Bardejove, ale aj samotných majiteľov priľahlých pozemkov, či záhradkárov v okolí.
 
Pietne miesto sa stáva obeťou vandalov, ktorí znečisťujú okolie a dokonca demolujú aj pamiatky. Okolo serpentínovej cesty sa nachádza celkovo 13 kaplniek, vrchol Kalvárie završuje dvojvežový kostol svätého Kríža.
 
Vlastníkom areálu je Rímskokatolícka cirkev, ktorá spolupracuje s mestom a snaží sa dbať na udržiavanie poriadku na Kalvárii. Tiež sa stará o to, aby bola cesta na Kalváriu v zjazdnom stave.
 
Aj napriek údržbe odpad v areáli stále pribúda. Počas septembra navštívil miesto primátor spolu s príslušníkmi mestskej polície. Na nelegálnej skládke objavili množstvo prázdnych fliaš alkoholu, potravinových obalov, ale aj časti áut či elektroniku. Zmiešaný odpad bol odstránený mestskou spoločnosťou EKOBARD a.s., polícia v najbližšej dobe plánuje v tejto lokalite umiestniť fotopasce, ktoré by pomohli identifikovať pôvodcov neporiadku.
 
Pohľad na pamätihodnosť Bardejova v takomto stave nie je potešujúci, preto bude mesto hľadať možnosti, ktoré pozdvihnú Kalváriu do podoby hodnej prezentácie nielen turistom, ale aj samotným obyvateľom.
(19:50, red, FB - IBardejov)
Diskusia
Pridať komentár