Nastane apokalyptický scenár pre slovenský šport?

1105x
29. September 2020
Tatran Prešov reaguje na nové opatrenia: Likvidácia slovenského športu
 
V súvislosti s v pondelok 28. septembra avizovanými opatreniami Ústredného krízového štábu Slovenskej republiky o zákaze všetkých hromadných podujatí (vrátane športových), vydal hádzanársky klub Tatran Prešov stanovisko generálneho manažéra tímu Miroslava Benického.
 
„Do dnešného dňa sme v Tatrane Prešov neboli tými, ktorí sa zapájali do verejnej debaty ohľadom opatrení a celkovom fungovaní športu počas pandémie koronavírusu. Pondelkové kroky krízového štábu, odkomunikované premiérom vlády Igorom Matovičom, nás ale nútia k tomu, aby sme aj my reagovali a pridali sa k ostatným športom a klubom na Slovensku.“
 
Benický považuje za nehorázne, ak Slovensko, ktoré nepatrí v tabuľkách medzi ekonomicky a športovo najvyspelejšie európske krajiny, pristupuje k opatreniam, ku ktorým nepristúpili ani oveľa vyspelejšie krajiny. Tie sú aj napriek tomu k obmedzeniam senzitívnejšie a detailnejšie.
 
Bez ohľadu na následky
 
„Najľahšie je zakázať šport a zatvoriť halu. Tieto opatrenia sa prijali, lebo ich aplikácia v praxi je jednoduchá. Prijali sa bez toho, aby sa venovali následkom týchto opatrení.“ Benický tvrdí, že rétorika premiéra skôr ukazuje akúsi pomstu za porušovanie odporúčaní než hľadanie riešení v tejto situácii.
 
Prešovčania nesúhlasia s tým, že krízový štáb sa rozhodol paušálne zrušiť športové podujatia a nehľadal individuálne riešenia. „Hodiť do jedného koša kultúrne, spoločenské a náboženské podujatia je absolútne nezodpovedné. Bez ohľadu na to, aby sa niekto detailne púšťal do problematiky veci, sa povedalo - všetko zakážme. Takéto rigorózne a absolútne nemiestne opatrenia doteraz neprijal nikto," tvrdia v Tatrane Prešov.
 
Rozdielny meter
 
Zápasy bez divákov by boli podľa Benického ešte akceptovateľné, aj keby to bolo ťažké. Prijali by to však podobne ako aj v iných krajinách.
 
„Ale zakázať, aby sa 40 športovcov stretlo na športovisku je rovnaké, ako by sa zakázalo firmám so 40 zamestnancami stretnúť sa v práci a zakázať všetky obchodné stretnutia. Poukazujem na to, že je to nehorázne opatrenie, ktoré nedáva žiadny zmysel, pretože sa ľudia budú stretávať aj naďalej vo výrobných podnikoch, fabrikách, kanceláriách a dokonca aj na pive, hoci len do 22. hodiny.“
 
Generálny manažér sa dotkol aj kompenzácií, ktoré majú športu pomôcť a zdôraznil, že ide len o časť problematiky týkajúcej sa opatrení. „Okrem finančných strát, ktoré nebudú plne vykompenzované, keďže Slovensko si to nemôže dovoliť, zabúda sa na deštruktívny a keď už mám použiť slovník pána premiéra, hovoriaceho o Armagedone, tak apokalyptický scenár pre slovenský šport.“
 
Adekvátna pomoc pre kluby
 
Problém nastáva hlavne pri mládežníckych kategóriách, ktoré sa nemajú šancu testovať 12 hodín pred zápasom. Manažér Tatrana zdôraznil, že pokiaľ príde nariadenie krízového štábu, že je možné uskutočniť športové podujatie s negatívnym 12-hodinovým testom všetkých účastníkov, tak predpokladá, že zároveň príde aj adekvátny spôsob ako klubom pomôcť a zabezpečiť, aby takéto testovanie mohli podstúpiť.
 
„Ak mi štát niečo nariadi, zakazuje a znemožňuje, tak zároveň by bolo logické, aby mi pomohol s tým, aby som svoju činnosť dokázal zabezpečiť. Takže v prípade týchto športovcov zabezpečiť, aby sa mohli takto bezplatne testovať. A aby sme sa mohli venovať nášmu biznisu. Netreba si totiž mýliť to, že športovci sú nejaký hobby program.“
 
Kluby fungujú pod obchodnými spoločnosťami a tie sú podnikmi ako každé iné. Zamestnávajú ľudí a potrebujú vykonávať naďalej svoju činnosť – nielen pre zárobok, ale aj pre udržanie športu ako takého. „Verím, že krízový štáb bude schopný pozrieť sa na modely, s ktorými prišli iné krízové štáby vo vyspelejších krajinách a nedoláme športu väzy," uzavrel Benický.
(12:07, red) 
Diskusia
Pridať komentár