Saleziánske letné tábory na bardejovskom sídlisku i v srdci Slovenského raja

727x
12. Október 2020
Množstvo zážitkov a načerpanie nových síl
 
Radosť, zábavu, nové priateľstvá, zážitky a mnoho ďalšieho sme zažili na prímestských táboroch v našej farnosti.
 
Neobyčajné týždne v rozprávkach
 
Tábor na sídlisku Vinbarg 
 
Leto sme začali na Emodži tábore ako smajlíci a ponorili sme sa do sveta smartfónu, kde sme putovali pomedzi všelijaké aplikácie. Spoločne sme našli hackerku a úspešne zabránili odstráneniu pokazeného smajlíka z telefónu. Na konci prázdnin sme sa zase ocitli v rozprávke Aladin, kedy sme spolu s pouličným zlodejom prežívali radosť zo stretnutia s Jazmínou. Dostali sme sa cez stráž, vošli do kráľovstva a pomocou zázračnej lampy si plnili rozličné priania.
 
Obom táborom síce predchádzala dlhšia vstupná brána, ale ani tá nám nezabránila tomu, aby sme spoločne zažili množstvo zážitkov. Vďaka času, ktorý sme trávili v skupinke, sme tak lepšie spoznali konkrétnych ľudí – deti, ale i animátorov, a aj kvôli tomu sme sa tu cítili dobre. Pomocou scénok, kde hercami boli animátori v prestrojení, sme sa posúvali ďalej v deji rozprávky, a tak sa rozličnými hrami, či už strategickými alebo behačkami, dopracovali k rôznym, ale predsa šťastným záverom.
 
S rúškami i s úsmevom na tvári 
 
Ani aktuálna pandemická situácia nám nezabránila, aby sme, ako už je zvykom, zregenerovali sily na kúpalisku v Prešove počas prvého tábora i návšteve stanovíšť v našom meste počas druhého prímestského tábora. Hoci sme boli obmedzovaní rúškami, napriek tomu sme zažili jedinečné a neopakovateľné leto. Leto, vďaka ktorému máme na čo spomínať. Pretože možno si z tábora neodnesieme konkrétnu hru, ktorú sme kedysi počas dňa hrali, ale zapamätáme si atmosféru, ktorú sme zažili.
 
A tak verím, že rovnako ako ja i vy ste ostali povzbudení náladou, ktorá sa niesla tábormi a vďaka nej tak zažili úžasné leto s množstvom udalostí, na ktoré nemožno zabudnúť.
 
Pobytové tábory
 
Tematika historického Bardejova 
 
Oživiť starú tradíciu pobytového tábora pre stredoškolákov. Tento cieľ sa nám v Bardejove podarilo po niekoľkých rokoch konečne dosiahnuť. Samotný letný tábor bol určený ako pre stredoškolákov, ktorí pôsobia v stredisku ako animátori, tak aj pre birmovancov našej farnosti a ďalších odvážnych mladých ľudí, ktorí sa rozhodli prežiť zopár dní v skvelej partii v srdci Slovenského raja.
 
Tento rok niesol historickú tematiku stredovekého Bardejova. Spoločne sme sa na pár dní preniesli o niekoľko storočí v čase a vyskúšali si život Bardejovčana v stredoveku. Pestrý program nás potrápil ako fyzicky, tak aj v strategickom myslení, a rovnako sme mali možnosť rozvíjať aj svoje umelecké vlohy, napríklad pri spievaní na sv. omšiach. V Bardejove sa síce jarmok kvôli pandémii zrušil, ale my sme si vlastný historický jarmok predsa len usporiadali. 
 
Taktiež sme mali možnosť vyskúšať si pravý rytiersky turnaj. V posledný deň nás zasiahla správa o vpáde Turkov na naše územie. Nezostávalo nám teda nič iné, len ísť naše milované mesto obrániť a Turkov a ich kolaborantov z mesta vyhnať. Podarilo sa a my sme sa mohli šťastne vrátiť späť do skutočného Bardejova 21. storočia.
 
Tematický týždeň 
 
Po dvoch rokoch sme zorganizovali aj pobytový tábor pre deti základnej školy. Hŕstka asi päťdesiatich detí prežila spolu so svojimi animátormi hodnotný týždeň. Tento tábor niesol tému Scooby-Doo a záhada v tábore. Na začiatku pobytu to vyzeralo ako ničím nerušený pobyt plný relaxu a ničnerobenia. Avšak naše plány prekazila záhadná príšera, ktorá sa objavila hneď v prvý večer a uniesla jedného člena Scoobyho partie – Daphne.
 
K príšere sme sa pokúšali priblížiť, získavali sme indície, kde by sa mohla skrývať. Niekedy prekvapila ona nás a našla nás nepripravených, za čo sme museli aj patrične pykať. Avšak nemohla nás tyranizovať večne, a tak sme na ňu pripravili pascu. Príšere sme prešli cez rozum, úspešne sme oslobodili Daphne a očistili meno zariadenia. S pocitom víťazstva sme sa nakoniec šťastne vrátili domov.
(18:41, N. Rimárová, M. Žarnovský)
Diskusia
Pridať komentár