Tri sestry z Bardejova prišli s bazárom oblečenia, ktorý pomáha rodinám v núdzi

12723x
20. Október 2020
Charitatívny projekt RecyVeci v modernom šate
 
Sestry - zľava Slávka, Danka a Lenka 
 
Malé mesto plné veľkých ľudí, ktorí produkujú uvedomelé myšlienky a následne ich pretvárajú na zmysluplné projekty. Bardejov ich ukrýva mnoho a my chceme, aby o nich bolo počuť.
 
Tri sestry Tkáčové, druhá šanca pre oblečenie a pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Aj o tom je koncept RecyVeci. 
 
Žijeme dobu úplnej slobody vo všetkých oblastiach. Máme možnosť rozhodnúť sa pre rýchlu módu, no rovnako máme možnosť vydať sa cestou udržateľnosti a k tomu ešte podporiť dobrú vec. Kedy k takémuto rozhodnutiu došlo u vás?
 
K takému rozhodnutiu u nás došlo koncom júna tohto roka, keď nám v hlave skrsla myšlienka založiť bazár s účelom pomoci. Bez akýchkoľvek veľkých očakávaní sme sa do toho pustili a dnes, v októbri, sa tešíme, že vďaka mnohým ľudom, ktorí kupovali alebo prispievali oblečením, RecyVeci mohlo finančne obdarovať už tri slovenské rodiny.
 
Ako by si definovala filozofiu RecyVeci?
 
Sme charitatívny projekt, ktorý dáva nosenému oblečeniu možnosť ocitnúť sa v šatníku nového majiteľa. Starému majiteľovi naopak ponúkame možnosť si svoj šatník pretriediť. Celý výťažok z predaja putuje k slovenským rodinám, ktoré finančnú pomoc naozaj potrebujú.
 
Môžeš nám predstaviť, kto stojí za týmto projektom?
 
Projekt sme založili tri sestry, ja (Lenka), Danka a Slávka. Nedovolím si však povedať, že len my tri stojíme za týmto projektom. Sú ľudia, ktorí sú tu tiež, aj keď ich nie je vidieť. Ako napríklad: grafik nášho loga RecyVeci, ochotní ľudia, ktorí nosia oblečenie, dodávateľské firmy s obálkovými potrebami, ktoré nám ich podľa potreby dodali, až po priateľov, ktorí nám boli na pomoci nejedenkrát.
 
Čo všetko musíte spraviť, kým sa daný kúsok oblečenia dostane k novému majiteľovi?
 
Zapísať si meno a to, čo si chce záujemca kúpiť, skontrolovať prevod peňazí na účet RecyVeci, oblečenie zabaliť, a následne poslať na danú adresu. Kto každý vám môže veci priniesť/darovať? Ozvať sa nám môže naozaj ktokoľvek a ak sú veci, ktoré ponúka v dobrom a čistom stave, následne aj priniesť.
 
Obdarovali už tri slovenské rodiny 
 
Na základe akých kritérií vyberáte človeka, prípadne rodinu, ku ktorej finančný príspevok poputuje?
 
Na náš oficiálny email recyveci.recyveci@gmail.com nám môžu napísať ľudia, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii alebo aj takí, ktorí niekoho takého poznajú. Ak v emaile nájdeme potrebné a vyžadované informácie, ako sú kontaktné údaje rodiny, adresu, v krátkosti opísanú situáciu a fotografiu rodiny, zaraďujeme ich do zoznamu. Následne sa snažíme vybrať rodinu, ktorej problém treba čo najakútnejšie riešiť. A žiaľ, takých rodín je dnes mnoho.
 
Fungujete len na princípe predaja alebo ste skúsili niektoré veci už aj dražiť?
 
Dražili sme spoločenské šaty, čo sa aj podarilo. Bola to naša prvá skúsenosť s dražbou. Jedného dňa sa tiež ozvala dáma, ktorá nám do RecyVeci darovala svadobné šaty. Na ich dražbu nebol žiadny záujemca, no asi o týždeň neskôr, sa ich rozhodla kúpiť jedna budúca nevesta. Je to pre nás krásny pocit, že si niekto vo svoj veľký deň oblečie svadobné šaty práve z RecyVeci.
 
Pri vašej práci ste nadviazali spoluprácu aj s niektorými známymi slovenskými osobnosťami. Ozvali sa vám s ponukou sami, alebo ste to celé iniciovali vy?
 
S ponukou spolupráce sme sa poväčšine ozvali my, no prekvapili nás aj osobnosti, ktoré nám napísali samé. Pre konkrétnu formou, či dĺžku spolupráce, sa už rozhodol každý z nich sám.
 
Máte jednotlivé úlohy nejako špeciálne rozdelené?
 
Samozrejme, inak by to nefungovalo (smiech). Ja, Lenka, fotím nové kusy oblečenia, riadim finančnú stránku projektu a akúkoľvek formu manažérstva, či marketingu. Sestra Danka po väčšine odpisuje zákazníkom, robí tiež pravidelné stories o predaji. No a Slávka je tá, ktorá sa v oblečení nechá odfotiť. Okrem tejto úlohy, je tiež, jej dôležitou úlohou dbať na neustálu aktualizáciu toho, čo už je a čo ešte nie je predané. Čo sa týka odosielania zásielok, to je činnosť, v ktorej sa všetky striedame, pomáhame si podľa toho, ktorá kedy môže.
 
Možno sú ešte stále ľudia, ku ktorým sa tento koncept s peknou myšlienkou ešte nedostal. Kde všade vás môžeme nájsť? 
 
Môžete si nás nájsť na Facebooku RecyVeci, Instagrame re.cy.ve.ci a čoskoro veríme, že aj na našej webovej stránke.
 
Chystáte v najbližšej dobe ešte nejaké novinky?
 
Chystáme viacero vecí, na ktorých v týchto dňoch, týždňoch, mesiacoch pracujeme. To, aké novinky to sú, zatiaľ neprezrádzame. Na našich sociálnych sieťach sa v pravý čas všetko potrebné dozviete.
 
Lenke Tkáčovej ďakujeme za rozhovor! 
(14:40, Z. Šinaľová, Foto: A. Hucík)
Diskusia
Pridať komentár