Cech architektov Bardejova má výhrady k absencii výberového konania v mestom iniciovaných investíciách

988x
05. November 2020
Adresovali otvorený list
 
My, Cech architektov Bardejova, posielame tento otvorený list všetkým kompetentným orgánom a aj občanom mesta Bardejov. Posledné týždne opätovne odhalili veľmi závažný problém našej samosprávy a to hneď pri troch projektoch súčasne. Rozdielnych v zadaní, ale spoločných v jednom bode. Na žiadne z nich nebola vyhlásená architektonická súťaž.
 
Boli síce obstarané v súlade so zákonom, ale všetky boli zadané priamo spriaznenému kolektívu zhotoviteľov. Bardejov je mesto zapísané v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Tento štatút neprináša len výhody, ale nesie so sebou aj záväzky.
 
Záväzky, ktoré v prípade nedodržania môžu viesť v najhoršom prípade k strate štatútu UNESCA. Bardejov však nie je len o UNESCU. Je to mesto, ktoré ma svoj ráz, kolorit, atmosféru. Táto môže byť zveľaďovaná alebo len udržiavaná, ale dokonca i zničená.
 
Väčšinu mestských projektov realizujú pre mesto Bardejov už dve dekády dva ateliéry- A-typ, architektonický ateliér, spol. s r.o., a ARKA-architektonická kancelária, spoločnosť s ručením obmedzeným, Košice. Po toľkých rokoch spolupráce sa v ich tvorbe už prejavuje vnímateľná monotónnosť návrhov a absencia kvalitnej kreatívnej rozmanitosti.
 
Návrhom od týchto ateliérov určite nechýba odbornosť, ale dlhodobo sú zamknuté v minulosti. Je rok 2020 a naše mesto realizuje projekty fundamentálne zabetónované v 90tych rokoch.
 
Možnosti alternatívnych riešení
 
Architektonická súťaž je dlhodobo najlepším nástrojom hľadania podoby verejných investícií a spôsobom, akým je mesto schopné získať kvalitné, moderné a nadčasové návrhy. Výhodou súťaže je, že sa jej môže zúčastniť akýkoľvek tím tvorcov, ktorý splní podmienky. Navyše, architektonická súťaž je honorovaná a garantuje získanie zákazky v prípade výhry, čo zvyšuje motiváciu ateliérov zúčastniť sa.
 
Najväčšou devízou súťaží návrhov je tak možnosť porovnať nie jedno riešenie, ale mnohé alternatívne návrhy riešení, čo umožňuje vyhlasovateľovi získať najkvalitnejšie riešenie zadania na základe ním zvolených a porotou hodnotených kritérií.
 
Bez dlhodobej vízie
 
Tieto nuansy demokratického zriadenia ostávajú však na radnici evidentne nepochopené. Nakoľko mestu chýba vízia dlhodobého smerovania, všetky väčšie projekty sú zadávané priamo z veľmi alibistického dôvodu, a tým je nedostatok času medzi vyhlásením výzvy na dotáciu a predkladaním hotového projektu.
 
To len potvrdzuje spomínanú absenciu dlhodobej vízie a plánovania mesta v dostatočnom predstihu. Takto zhotovený projekt môže síce technicky vyhovovať, ale jeho umelecká a mestotvorná hodnota nedosahuje úroveň, ktorá by sa dala vygenerovať architektonickými súťažami a zapojením miestnej odbornej a laickej verejnosti.
 
Takéto postupy považujeme za obrovský hazard s verejným priestorom a s majetkom občanov mesta Bardejov. Aj z tohto dôvodu žiadame, aby na všetky stavebné zámery a mestotvorné územnoplánovacie dokumentácie boli vypísané architektonické súťaže.
 
S úctou, Váš Cech architektov Bardejova (Miloslav Olejár, Miroslav Lakata, Viktor Guth, Branislav Bojčík, Rudo Hudák, Peter Demčko, Adam Dzamba, Alena Petejová, Jakub Lenart, Tatiana Pituchová)
(8:54, Cech architektov Bardejova) 
Diskusia
Pridať komentár