Prešov už pozná víťaza verejného obstarávania na výstavbu nového futbalového štadióna

748x
11. November 2020
O krok bližšie k novému štadiónu
Vizualizácia nového štadióna 
 
Mesto Prešov je o krok bližšie k výstavbe nového futbalového štadióna. Víťazom verejného obstarávania na výstavbu štadióna FUTBAL TATRAN ARÉNA je spoločnosť AVA-stav, s.r.o. Návrh zmluvy bude predložený na rokovanie do mestského aj do krajského zastupiteľstva.
 
Mesto Prešov má výnimočnú futbalovú tradíciu porovnateľnú s najslávnejšími mužstvami sveta. V Prešove sa nachádza najstarší futbalový štadión na Slovensku, ktorého história siaha až do roku 1899. V tom čase sa odohral prvý futbalový zápas na rovnakom mieste, kde bude stáť nový štadión. Postaviť by ho mala spoločnosť AVA-stav, s.r.o., ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania s cenovou ponukou 16 574 312 eur bez DPH. Podpisu zmluvy o dielo (výstavba štadióna FUTBAL TATRAN ARÉNA) však ešte predchádza schvaľovanie financovania časti vysúťaženého objemu nákladov na výstavbu v mestskom a v krajskom zastupiteľstve.
 
„Prešovský futbalový štadión je už celé desaťročia neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta. Nadišiel však čas sa s ním rozlúčiť, aby na jeho mieste mohol vyrásť moderný futbalový stánok, ktorý bude slúžiť aj pre ďalšie generácie športovcov a ich fanúšikov. Pripraviť jeho výstavbu nebolo jednoduché, ide však o najdrahšiu a najrozsiahlejšiu stavbu mesta a my sme odhodlaní urobiť všetko preto, aby sme mohli čo najskôr začať s jej realizáciou,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
 
Prešovský futbalový štadión v čase
 
Najstarší futbalový štadión na Slovensku vznikol v roku 1899, kedy mesto darovalo športovcom lúku s rozlohou 8 000 štvorcových siah. V priestore pri Mlynskom jarku vyrástli pri hracej ploche najprv kabíny a klubovňa a v roku 1907 aj drevená tribúna pre 400 divákov. Neskôr od roku 1926 bolo ihrisko oplotené.
 
Počas II. svetovej vojny si nemecká armáda vytvorila z hracej plochy parkovisko vozidiel a pri následnom sovietskom bombardovaní na Vianoce 1944 drevená tribúna ľahla popolom. Už v roku 1945 však bola opravená hracia plocha, o rok neskôr pribudol okolo ihriska plot a začala sa stavať tribúna s 1 500 sedadlami. V roku 1947 už boli divákom k dispozícii aj dve bočné tribúny s ďalšími 1520 sedadlami. Celkovo kapacita pred rokom 2009 bola 14 000 divákov, z čoho bolo 2 000 miest na sedenie a 12 000 na státie. Po čiastkových rekonštrukciách v rokoch 1994 a 2009 sa kapacita štadióna znížila na 5 410 miest, no všetky boli na sedenie.
 
Po spätnom odkúpení polovice štadióna bola spracovaná a neskôr prepracovaná projektová dokumentácia na štadión s kapacitou takmer 6 500 divákov. V snahe nadviazať na túto dlhoročnú tradíciu bola navrhnutá dizajnovo unikátna hlavná tribúna štadióna, ktorá bude jedinečná svojím architektonickým prevedením, pretože nebude kopírovať žiadnu inú futbalovú arénu v rámci Európy a tým bude príznačná pre mesto Prešov.
(14:35, red)
Diskusia
Pridať komentár