Vo Svidníku sa uskutočnili voľby do Detského parlamentu

302x
13. November 2020
Unikátne zastupiteľstvo
 
Základné školy vo Svidníku majú úspešne za sebou voľby vo svojich školách do Detského parlamentu. Každá základná škola si mala vytvoriť Komisiu pre vzdelávanie, kultúru, šport a mládež, Komisiu životného prostredia a Komisiu výstavby, územného rozvoja, dopravy, zároveň ich úlohou bolo zvoliť si troch zástupcov do mestského detského parlamentu.
 
Komisie majú stanovené témy, ktorými sa zaoberajú a ktoré budú predmetom rokovania Detského mestského zastupiteľstva.
 

„Samospráva na Slovensku si pripomína v tomto roku 30. výročie. Aj my vo Svidníku sme plánovali sériu podujatí a jedným z nich bola on-line beseda o samospráve so študentmi a tiež vytvorenie Detského mestského parlamentu, na ktorom by sa reálne preberali problémy našej samosprávy.

 
Ešte pred druhou vlnou epidémie koronavírusu sme stihli zvolať prvé stretnutie so zástupcami základných škôl, dohodli sme si termíny a plán. Radi by sme vytvorili zastupiteľstvo, ktoré bude čo najviac kopírovať skutočnú prácu a zasadnutie zastupiteľstva. 5 základných škôl v meste si už zvolilo svojich poslancov, vo finále budeme mať 15 poslancov priamo na Detskom mestskom zastupiteľstve. Program zastupiteľstva bude zaslaný pozvánkou a na programe budú reálne témy a školy budú mať čas na prípravu,“ objasnila primátorka.
 
Pôvodný termín Detského mestského zastupiteľstva bol v polovici novembra, no v súčasnej situácii zvažujú buď on-line vysielanie, alebo posunutie termínu na obdobie, keď bude možné sa síce s opatreniami, ale aspoň reálne stretnúť a rokovať.
 
Zasadnutie je plánované presne ako ozajstné zastupiteľstvo, s predsedníctvom, aj s hlasovacím zariadením a s predložením návrhov na riešenia problémov priamo od detských poslancov. O voľbách už školy informujú na svojich stránkach. Mesto verí, že sa táto akcia podarí a ďakujeme učiteľom a žiakom za ich aktívny prístup.
(13:27, svidnik.sk) 
Diskusia
Pridať komentár